ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Patricia Hedelius:Nordeas utdelning - en nagel i Borgs öga

Patricia Hedelius

Med oförändrad vinst platsar Nordea verkligen i landet mellanmjölk. Men den 26 procentiga höjningen av utdelningen visar att styrelseordförande Björn Wahlroos ignorerar finansminister Anders Borgs uppmaning om försiktighet.

Patricia Hedelius
Publicerad
Annons

Nordeas vd Christian Clausen har pratat sig varm om en höjd utdelning. Under hösten fick Clausen också stöd av ordförande Björn ’Nalle’ Wahlroos som lovade att Nordeas överskott av pengar är en fråga som måste lösas. Att svenska staten under tiden sålt sina sista aktier i storbanken kan ha bidragit till frispråkigheten från ledarduon i Nordea. Utan styrelserepresentation finns det inte mycket att sätta emot från regeringens sida i utdelningsfrågan. Att hota och vifta med halvfärdiga idéer om att bankerna ska spara än mer pengar i buffert fungerar uppenbarligen inte längre. I alla fall inte i Nordea.

Nordea var den banker som kom ut sämst i Finansinspektionens senaste stresstester. För att ligga på samma nivå som den bästa banken skulle Nordea behöva hålla hårdare i plånboken och ge mindre till sina aktieägare. Men att framställas som en av fyra svenska storbanker vill inte Nordea. Helst vill man vara bäst i klassen bland de europeiska storbankerna istället, en grupp som övriga svenska och banker är för små för att vara med i.

Laddar…