Storbritannien klämmer åt sina skattefuskare

En brittisk miljonär flyger utomlands under natten för att undvika skatter, flera tusen har hemliga konton i Schweiz och förhållandet mellan storföretag och skatteverket beskrivs som ”mysigt”. Nu vill den konservativa regeringen stoppa skattefusket i Storbritannien, rapporterar SvD:s Charlotta Buxton.

Publicerad
Storbritanniens finansminister George Osborne.

Storbritanniens finansminister George Osborne.

Foto: Bertil Ericson/TT
Westminster i London, den brittiska regeringens hemvist.

Westminster i London, den brittiska regeringens hemvist.

Foto: Akira Suemori/AP
Annons

För några år sedan avslöjade en brittisk lobbyist hur landets rika undviker att betala skatt. En välbärgad affärsman med kopplingar till de konservativa flög varje kväll helikopter till Lutons flygplats där han klev ombord på sitt privata jetplan. Under natten flög han ut ur brittiskt luftrum för att återvända på morgonen. Eftersom han inte bodde permanent i Storbritannien behövde han inte betala skatt. Mannens namn kom aldrig fram, men enligt tidningsuppgifter hade han donerat stora summor till det konservativa partiet.

Det är en konservativ regering som täpper till hålen i den brittiska skattelagstiftningen. Finansministern George Osborne ger det brittiska skatteverket, HMRC, över 1 miljard kronor (800 miljoner pund) över de kommande fem åren för att tackla skattefusket. Målet är att skatteverket ska åtala tre gånger fler skattefifflare än de gör i dag. De tuffare reglerna väntas ge den brittiska ekonomin ett tillskott på 94 miljarder kronor (7,2 miljarder pund) under samma tidsperiod.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons