”Nu måste staten bygga en egen molntjänst”

S–MP-regeringen har tagit många bra initiativ till att digitalisera offent­lig sektor. Men den nödvändiga infrastrukturen är styvmoderligt behandlad, vilket leder till driftavbrott, risk för informationsläckage, känslig information hos främmande makt och sänkt förtroende för offentlig sektor, skriver flera debattörer.

Publicerad
Genom att ­bygga en statlig infrastruktur för it-drift blir Sverige ett ännu intressantare land att bygga datacenter i för utländska företag, skriver artikelförfattarna. Bilden är från Facebooks serverhall i  Luleå.

Genom att ­bygga en statlig infrastruktur för it-drift blir Sverige ett ännu intressantare land att bygga datacenter i för utländska företag, skriver artikelförfattarna. Bilden är från Facebooks serverhall i Luleå.

Foto: Susanne Lindholm/TT
Annons

Trots att 2017 långt ifrån är över har ­redan fyra större händelser som handlar om statlig it-drift nått nyhetsflödet utanför it-branschen. Först E-hälsomyndighetens lag­stridiga lagring och hantering av känsliga personuppgifter, sedan den så kal­lade Cloud Hopper-attacken som riktades mot leverantörer av it-drift där flera statliga myndigheter löpte stor risk att attackeras, därefter Skatteverkets driftavbrott i sina lagrings­system och nu senast Transportstyrelsens felaktigt utförda outsourcing av it-driften.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons