ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Att kränka är ­ingen rättighet

DEBATT I en demokrati är det önskvärt att ­människor ­uttrycker många olika åsikter offentligt. Det ­medför dock ­inte en självklar rätt att vräka ur sig vad som helst i skydd av anonymitet.

Elisabeth Gerle
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vilken öppenhet bör ett samhälle ha? Får allt sägas offentligt? Gäller särskilda regler på nätet? Detta diskuteras nu för fullt sedan vissa tidningar har stängt sina kommentarsfält för att de använts för hatpropaganda mot muslimer. Jag tycker att det är bra. Ett demokratiskt samhälle bygger på respekt för alla människors lika värde, oavsett tro, hudfärg, kön eller sexuell inriktning. Historiskt sett har yttrandefrihet vuxit fram som en rätt att kritisera myndigheter. I dag uppfattas den av många som en rätt att kunna vräka ur sig vad som helst. Men det är inte en mänsklig rättighet att ohämmat kränka medmänniskor.

Aftonbladet, Expressen, DN och SvD är några av de större nyhetssajter som stängt sina kommentarsfält i artiklar som berör händelserna i Norge. Tidningen Värmlands Folkblad går ett steg längre och stänger kommentarsfälten för alla artiklar på sajten. På ledarplats förklarar de varför:

Laddar…