ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Känslotecken hjälper oss att förstå

Se en smiley och du ler tillbaka. Efter 30 år med :-) aktiverar teckenkombinationen samma del av hjärnan som fotografier av livs levande leende personer. Owen Churches har fördjupat sig i samspelet mellan människa och maskinskrivna känslouttryck.

Jenny Damberg
Publicerad

Den 19 september 1982 uppfanns den leende smileyn av en amerikansk dataforskare. Scott E Fahlman menade att det behövdes en markering för skämt i diskussionstrådarna på det tidiga nätverk där han och kollegorna kommunicerade. Annars blev missförstånden för många och tonen snabbt hätsk.

:-) satte punkt för det. Nu gick eventuell ironi inte längre att ta miste på. Smileyn blev snart en integrerad del av den digitala kommunikationen. I takt med att samtalen på nätet spred sig utanför de tekniska universiteten blev det en allt viktigare teckenkombination. Det snabba samtalet i diskussionsforum och chattar behövde en känslomässig komponent för att inte bli för bryskt. Något som angav inte bara den exakta ordföljden utan även hur den var avsedd att uppfattas. Allt det där som annars sitter i miner, gester, tonfall och pauser.

Laddar…