Analys

Bitte Hammargren:Sanktioner pressar iranier

Bitte Hammargren

Den iranska rialen faller som en sten. På en vecka har den förlorat en tredjedel av sitt värde mot dollarn. Butiker tvingas slå igen, importvaror blir ännu dyrare, medelklassen eroderas ytterligare – och Irans oljeproduktion sjunker.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

Aldrig tidigare har västvärldens sanktionspaket mot Iran slagit lika hårt som nu. Misstron mot Teherans kärntekniska program drabbar nu även landets centralbank och energisektor. Det finns fortfarande länder som köper iransk olja, men Turkiet tvingas betala oljan med guld, när de inte kan använda sig av vanliga banksystem. Och den iranska oljeproduktionen är sedan sommarens hårdnande sanktioner nere på en bottennivå, den lägsta sedan 1989.

Det betyder att vanliga iranier är oerhört hårt pressade i sin vardag. Men än syns inga tecken på att regimen i Teheran tänker ge efter, varken för det inhemska eller utländska trycket. I stället hörs nya alarmistiska tongångar. Iran tänker anrika uran till en nivå på 60 procent om förhandlingarna kring landets kärntekniska program skulle kollapsa, säger Mansour Haqiqatpour, biträdande chef för parlamentets utrikesutskott.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons