ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Per Lindvall:Skrapar man på ytan ser man svagt resultat

Per Lindvall

Vattenfalls resultat för årets första kvartal uppvisar inga större märkligheter. Den svenska och tyska verksamheten rullar på hyfsat. Det som sticker ut är förstås Holland och Nuon där Vattenfall inte tjänar några pengar på sin hundramiljardersinvestering.

Per Lindvall
Publicerad
Annons

Skrapar man lite på de redovisade siffrorna så framstår också resultatet från den svenska verksamheten som anmärkningsvärt lågt, givet elpriser, säkringsgrad och kostnader för att producera kärnkrafts- och vattenkraftsel.

Första kvartalet är det normalt säsongsmässigt starkaste för nordeuropeiska kraftproducenter. Förbrukningen är stor, vilket ofta leder till mycket stora elprisökningar när det blir riktigt kallt. Årets rekordkalla marsväder har därför bidragit till att lyfta resultatet för det första kvartalet. Det har inte minst gynnat den holländska gasförsäljningen. Vattenfall skriver att huvuddelen av den resultatökning på 900 miljoner kronor som har skett i affärsområdet Distribution and Sales beror på ökade bruttomarginaler i gasförsäljningen, där Holland är den enda marknad där Vattenfall distribuerar gas.

Laddar…