Skattesmäll för kulturarvet

Finansminister Anders Borg säger nej till Svenska kyrkans skatteundantag. Därmed åker kyrkan på en skattesmäll på cirka 150 miljoner kronor per år. Det är särskilt glesbygdens kulturarv som drabbas när församlingarna inte längre kan ha råd att vårda alla kyrkor.

Uppdaterad
Publicerad
Att kyrkor måste rivas, är en sista utväg. För två år sedan klämtade klockan för Maglarps nya kyrka, som församlingen inte hade haft råd att underhålla. Dessförinnan hade biskopen i Lund rest dit för att avsakralisera den tidigare helgedomen, som hann bli 99 år  gammal innan den revs bit för bit, här med predikstolen på golvet.

Att kyrkor måste rivas, är en sista utväg. För två år sedan klämtade klockan för Maglarps nya kyrka, som församlingen inte hade haft råd att underhålla. Dessförinnan hade biskopen i Lund rest dit för att avsakralisera den tidigare helgedomen, som hann bli 99 år gammal innan den revs bit för bit, här med predikstolen på golvet.

Foto: FRITZ SCHIBLI/SCANPIX
Annons

Kyrkomurar som förfaller, gravar som växer igen, mögel som äter upp inventarierna. Svenska kyrkan varnar nu åter för att man inte har råd att underhålla kulturarvet, om regeringen inför skatt på kyrkans skogar nästa år. Men regeringen tänker inte förlänga perioden för de övergångsbestämmelser som beslutades för Svenska kyrkan inför separationen från staten 2000. Det framgår av ett skriftligt svar från finansminister Anders Borg på en fråga i riksdagen förra veckan. Därmed kommer kyrkans ekonomi att gröpas ur med mångmiljonbelopp från 2011.

–Vi har förgäves bett regeringen om att få förhandla om en förlängning, men nu pekar allt på att vi måste börja betala 100–200 miljoner kronor i skatt om året, säger Lars Friedner, Svenska kyrkans generalsekreterare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons