Läkarna utgick från att Philip skulle dö

Självklart ska läkarna göra allt för att rädda liv. Modern teknik ger allt större möjligheter. Men om ”det lilla livet” är förlitet? Om intensivvården bara leder till att den för tidigt födde blir ”ett paket”? Philip visar hur svårt det är att rätt bedöma ett litet livs framtid.

Maria Carling
Publicerad
Annons

Förlossningspersonalen hade redan hunnit beklaga sorgen. De hade lagt den lille grabben som var så tidigt född att han knappt hade någon hud i en liten säng, boat kring honom, men inte gett honom någon andningshjälp. Det verkade inte vara lönt. Han kom ju efter en graviditet som bara blivit 23 veckor och 4 dagar lång. Debatten kring hur de extremt för tidigt födda ska tas om hand är i full gång. Om Philip hade fötts på ett sjukhus som följer den pliktetiska linjen, ”rädda liv till varje pris”, hade han förmodligen hamnat i respirator direkt. Nu kom han till världen på Karolinska sjukhuset där man har som policy att bedöma hur livskraftiga barnen är och behandla dem individuellt. Först efter några timmar, när läkarna såg hans livskraft, satte de in behandling. Gun-Mari Blom och Mats Wärme sjunker tillbaka i soffan hemma i Stora Vika, en liten bruksort utanför Nynäshamn, och förklarar att det är först nu som de orkar berätta om Philip, ”mirakelbarnet”, som överlevde mot alla odds.

Philip skulle komma till världen slutet av november. Men redan en sommarnatt i början av augusti satte värkarna igång med full fart. Vid midnatt gav sig Gun-Mari Blom och Mats Wärme i ilfart till Karolinska sjukhuset. Nu är allt kört, tänkte Gun-Mari när de for mot förlossningen. Några veckor tidigare hade hon legat inlagd för hotande missfall. Väl framme konstaterade barnmorskorna att hon var redo att föda.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons