Recension

HSå bestämmer hjärnan förälskelsens vindlingar

Författaren, läkaren och psykoterapeuten Åsa Nilsonne (född 1949) har bland annat skrivit böcker om mindfulness och ett antal kriminalromaner.
Författaren, läkaren och psykoterapeuten Åsa Nilsonne (född 1949) har bland annat skrivit böcker om mindfulness och ett antal kriminalromaner. Foto: ULLA MONTAN
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Åsa Nilsonne skriver om ett gäng som jag länge har velat lära känna. Tajta som kugghjul i ett smidigt maskineri samspelar de. Ibland friktionsfritt, men lika ofta motarbetar de varandra helt öppet. Dynamiken är komplex, de inbördes kamperna långdragna, men samtidigt står de sig slätt utan varandra. Sällskapet består av fler aktörer, men det är dessa tre som står i centrum: Hippocampus, Amygdala och Kortex.

Vad i hela är det egentligen som händer i hjärnan när man blir förälskad? Den frågan bör de flesta som varit förälskade ha ställt sig otaliga gånger. Med romanen ”H” försöker Åsa Nilsonne besvara den frågan. Det gör hon inte genom ett distanserat utifrånperspektiv, utan inifrån. Det är Hippocampus – den del av hjärnan som organiserar våra minnen och utgör en kopplingsstation som förbinder associationsbanor mellan de olika delarna av hjärnan – som är romanens berättarjag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons