ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Stödprogrammet fiasko för Obama

Samtidigt som bostadsmarknaden väntas bli rekorddyster 2011 sätter bankerna ut sina krokben för Barack Obama. Fallet mot marken dämpas knappast av den fiaskostämpel som presidenten fått fastslagen på sitt stödprogram för bostadsägare i farozonen för utmätning.

Daniel Kederstedt
Publicerad

Även om recessionen i USA officiellt tog slut för cirka 15 månader sedan är uppgången så pass liten att den inom vissa områden ens är svår att skönja. Kurvan över arbetslöshetsutvecklingen är exempelvis fortsatt på en väldigt allvarlig nivå, extremt djupare och mer långlivad än låt säga it-kraschen 2001. Och för de som knåpar samman statistik över bostadsmarknaden finns just nu inte mycket att glädjas åt. Ständigt matas nya negativa nyheter ut, och det i så pass hög grad att det under var och varannan statistikers julgran nog lär ligga en förpackning Prozac och vänta.

För Barack Obama, som vill se USA:s återhämtning drivas av konsumtion, är läget bekymmersamt, särskilt som han sedan novembervalet dessutom är vingklippt i kongressen. En av de viktigaste pusselbitarna för att få fart på konsumtionen är att lösa just jobbfrågan, men även att få ruljans på bostadsmarknaden. Och även om de senaste dagarna har rymt en positiv nyhet - återbetalningsviljan har, enligt finansinstituten själva, ökat bland bolånetagarna - så har det mesta gått i dystraste moll.

Laddar…