Hjelm gav kaos en plats på scenen

Publicerad
Annons

Keve Hjelm
& Hannes Meidal (red)
Dionysos och Apollon. Tankar om teater
247 s. Carlssons. CA 300:-

I februari i år dog Keve Hjelm, 81 år gammal. Han var en av de riktigt stora skådespelarna i modern svensk teater, inte bara för att han lyfte sina egna tolkningar med ett rasande engagemang. Keve Hjelm var också besatt av önskan att förändra rutinerna inom svenskt teaterarbete. Han ville att skådespelarna skulle stimuleras att överge det han kallade beskrivande rolltolkningar, det vill säga illustrationer av en färdig regiidé, till förmån för en personligt förankrad gestaltning, som idealiskt sett borde utformas i varje nu av en föreställning.
Centralt i Keve Hjelms tankar är att skådespelaren ska ”djupläsa” en pjäs under instuderingen, om möjligt 50, kanske 100 gånger, och låta texten slå rot i olika lager av den egna personlighetens psyke. Genom att på detta sätt ”hälla i sig texten” kan man sedan leva ut sin roll genom medspelarna, i ständigt nya associationsmönster, med ett nödvändigt riskmoment av
mänskligt kaos. Endast så levandegör man själva spelögonblicket, menade Hjelm. Men tyvärr, klagade han, är väldigt mycket teater låst i ett utbyte av färdiga, tillrättalagda monologer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons