Recension

Jimi Hendrix – mannen, magin, sanningen (Jimi Hendrix. The Man, the Myth, the Truth)Den grymma cirkusen kring Jimi Hendrix

Jimi Hendrix.
Jimi Hendrix. Foto: SCANPIX
Publicerad
Annons

Världen lider ingen brist på böcker om Jimi Hendrix, snarare finns det för många som drar ungefär samma historia. Den amerikanska journalisten Sharon Lawrences biografi Jimi Hendrix – mannen, magin, sanningen är såtillvida angelägen. Lawrence skriver om människan Hendrix och inte så mycket om musikern eller musiken, och hon gör det ärligt snarare än sensationslystet. Mycket har boken gemensamt med andra rockbiografier – kändisvimmel, superlativiska citat à la ytlig tv-dokumentär, en viss tafflighet i personteckningen – men själva ärendet gör att man delvis överser med bristerna.

Som ingen annan förut, vad jag vet, ger sig Lawrence i kast med att skildra den girighet och makthunger som från första början omgärdade och exploaterade Hendrix och som snart 40 år efter hans död nått fullständigt perversa proportioner. Någon munter historia är det inte, ej heller att förvånas över, men det är gott att den ventileras.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons