Två män nämns som efterträdare

Socialborgarrådet Ulf Kristersson och riksdagsman Sten Nordin nämns som två tänkbara efterträdare till Kristina Axén Olin. Några lyfter också fram att moderaterna behöver en kvinnlig ledare för att kunna matcha Carin Jämtin (s) i Stockholms stadshus.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Flera som SvD talat med i efterträdarfrågan nämner Ulf Kristerssons namn. Han anses ha gjort ett ganska bra jobb så här långt som socialborgarråd och han har en liknande ledarstil som Kristina Axén Olin. Han uppfattas som empatisk och har även haft tunga uppdrag för partiet på riksplanet, men han har också interna kritiker som menar att han är ”politiskt svajig”.

Ett annat namn är Sten Nordin. Han är riksdagsledamot och ordförande för moderaterna i Stockholms stad. Han var borgarråd i Stockholm i många omgångar, både i majoritet och i opposition, men lämnade lokalpolitiken för riksdagen inför valet 2006. Han är omtyckt av många, men några menar också att det är tveksamt vilken succé han kan göra vid en comeback i stadshuset. Å andra sidan har precis moderaterna i Stockholmslandstinget fått en ny gruppledare i Catharina Elmsäter-Svärd som också hämtades från riksdagsbänken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons