Bakgrund: Polismorden i Malexander

Med fritagningen av den livstidsdömde Tony Olsson skrivs ett nytt kapitel till ett av landets mest uppmärksammade mordfall – morden på två polismän i östgötska Malexander den 28 maj 1999.

TT
Publicerad
Annons

Polismännen Olle Borén och Robert Karlström sköts ihjäl med sina egna tjänstevapen när de på en landsväg i Malexander försökte stoppa tre män som rånat Östgötabanken i Kisa på 2,6 miljoner kronor.
De tre rånarna var de tungt kriminellt belastade Tony Olsson och Andreas Axelsson samt den före detta legosoldaten Jackie Arklöv.
Axelsson skadades i samband med skottlossningen och greps på vårdcentralen i Boxholm strax efter morden. Jackie Arklöv greps tre dagar senare av polis i Tyresö söder om Stockholm. I samband med gripandet sköts han i ryggen.

Tony Olsson höll sig gömd och lyckades två dagar efter morden fly till Costa Rica. Han fick god hjälp av sin fästmö som mitt i natten dygnet efter dåden begav sig från Stockholm för att hämta upp honom i Boxholm. Därifrån körde de, via en polisspärr som de klarar sig oupptäckta igenom, till Hamburg i Tyskland varifrån Olsson tar ett flyg till Costa Rica.
En dryg vecka senare bryter sig polisen in i Tony Olssons hyrda villa utanför huvudstaden San José. Där hittas en del av rånarbytet, omkring en miljon kronor.
Tony Olsson gick med på att låta sig utlämnas från Costa Rica och återbördades efter diverse byråkratiskt krångel till Sverige efter några veckor. Fästmön dömdes till ett års fängelse för bland annat skyddande av brottsling.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons