M följer fp i förslag om övergångsregler

De nya EU-medborgarna måste försäkra att de kan försörja sig i Sverige för att få uppehållstillstånd, men ingen myndighet ska kontrollera om uppgifterna stämmer. Vidare ska reglerna för sociala förmåner inom EU ändras - något som tar flera år att genomföra.

Erik Sidenbladh
Publicerad
Annons

i Arbetstillstånd eller arbetsintyg
Moderaternas förslag till övergångsregler hamnar nära folkpartiets linje, men det ligger inga taktiska resonemang, bara sakligt juridiska, bakom förslaget, hävdar partiledaren Fredrik Reinfeldt.
Även om m och fp enas om ett förslag kan de med sina 103 mandat i riksdagen inte heller överrösta de 144 socialdemokraterna. Fredrik Reinfeldt och partiets utrikespolitiske talesman, Per Westerberg ville på presskonferensen i går inte spekulera kring vilken kompromiss riksdagen till sist kommer att uppnå.
Moderaternas partimotion har i stort sett samma innehåll som en debattartikel på SvD:s Brännpunkt i förra veckan. Övergångsregler handlar för moderaterna om att begränsa sociala förmåner, inte reglera arbetsmarknaden. Regeringens farhågor för lönedumpning och rovdrift av ny arbetskraft kallas ”ett anmärkningsvärt misstänkliggörande av svenskt näringsliv”.

De nya EU-medborgarna och deras anhöriga ska få uppehållstillstånd om de kan visa upp ID och anställningsintyg och lova
att de kan försörja sig. Men i motsats till s och fp vill moderaterna inte att någon myndighet kollar uppgifterna. Däremot ger kravet en legal grund för myndigheterna att ingripa om uppgifterna inte stämmer.
Kontrollen gäller i stället vilka bidragssystem de nya EU-medborgarna får tillgång till. Socialbidrag, som i dag kan utbetalas bara man vistas i en kommun, ska inte ges till arbetssökande EU-medborgare. Barnbidrag och andra familjeförmåner ska inte kunna exporteras till det land där barnen bor utan bara utgå i Sverige. Man bör också överväga ett system där man får kvala in i ett lands socialförsäkringssystem.
Det här är ändringar som måste genomföras av hela EU. Det tar tid och bygger på allianser med andra länder, menar Fredrik Reinfeldt. Han kan inte uppskatta hur lång tid det kan ta, men anser att det är ändå idé att satsa på förändringar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons