ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Tolgfors vill snabbt sända helikoptrar

Försvarsminister Sten Tolgfors kräver att myndigheterna gör sitt yttersta för att få fram sjuktransporthelikoptrar till Afghanistan. Helikoptrarna dit har försenats i flera år och i riksdagen växer kritiken mot Försvarsmakten.

Mikael Holmström
Publicerad

Vid bombattacken på en ökenväg i norra Afghanistan i onsdags stupade en lokalanställd tolk. Fyra svenska soldater sårades allvarligt. Ytterligare två fick lättare skador. Sjukvårdarna och kamraterna kämpade frenetiskt med att stoppa svåra blödningar och hålla liv i de svårast sårade. Trots omedelbar begäran om helikoptertransport så dröjde det drygt två timmar innan de skadade kunde lastas in i två amerikanska helikoptrar. Men denna väntan och soldaternas lidande skulle aldrig behövt inträffa.

Enligt försvarets planer skulle det idag ha funnits svenska sjuktransporthelikoptrar i Afghanistan. Men dessa helikoptrar, Helikopter 10 (Super Puma), har försenats gång på gång sedan 2007. Orsaken är problem med modifieringar och godkännanden. Enligt de senaste beskeden ska Helikopter 10 inte kunna sättas in förrän i april 2011.

Laddar…