Annons
X
Annons
X

A-kassan splittrar regeringen

Moderaterna vill inte driva frågan om obligatorisk a-kassa i årets valrörelse. Men Folkpartiet och Centerpartiet vill hålla fast vid det gamla vallöftet - trots att regeringen misslyckats med att införa reformen.

Av TT
(uppdaterad)

Den borgerliga alliansen kommer inte att driva frågan om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring inför valet, uppgav arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) i Ekots lördagsintervju.

Regeringen skulle därmed släppa det löfte som gavs i regeringsförklaringen.

För att införa en obligatorisk a-kassa krävs en enighet över de politiska blocken, enligt arbetsmarknadsministern.

Annons
X

– Jag noterar att där ligger Miljöpartiet ganska nära oss och inte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, sade han i intervjun.

En utredning om obligatorisk a-kassa blev klar år 2008, men förslagen mötte stort motstånd från både fack och näringsliv. Förslagen blev aldrig verklighet - i stället skulle en ny utredning tillsättas. Den nya utredningen har dock dröjt och väntas starta först i vår.

De övriga allianspartierna håller dock inte med om att frågan bör lämnas åt sidan inför valet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är ett problem att så många står utanför a-kassetryggheten. Så det här är en angelägen reform som vi vill driva på för att genomföra, säger Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag till TT.

  Han håller inte med om att det krävs en bred enighet över blockgränserna för att genomföra reformen.

  – Det är inte rimligt att ge vänsterpartierna vetorätt i den här frågan. MP har varit öppna för idén tidigare, men intrycket är tyvärr att de tre partierna knyts närmare ihop, säger Erik Ullenhag.

  Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Roger Tiefensee vill också se frågan om obligatorisk a-kassa på agendan i valrörelsen.

  – Det är dumt att redan nu stänga några dörrar. Vi i alliansregeringen har gjort mycket i den här frågan. Vi måste också avvakta vad den nya utredningen kommer fram till, säger han.

  Centerpartiet vill helst se att arbetslöshetsförsäkringen slås ihop med sjukförsäkringen, och därigenom blir allmän.

  Kristdemokraterna vill också införa obligatorisk a-kassa, men hänvisar till den kommande utredningen när det gäller vilka som ska omfattas, säger Miriam Arrebäck, pressekreterare på partiets kansli.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X