Annons

A-kassan är ingen medborgarlön

Arbete måste vara det som kvalificerar en person för att få a-kassa. Vi kan inte acceptera en arbetslöshetsförsäkring som mer liknar en medborgarlön än en omställningsförsäkring, skriver S-ledamöterna i socialförsäkringsutredningen.

Under strecket
Publicerad

Sedan alliansregeringen tillträdde 2006 har a-kassan förändrats och försämrats i flera steg. I dag har bara fyra av tio arbetslösa rätt till ersättning från försäkringen. Bara var tionde får ut 80 procent av sin tidigare inkomst i ersättning. De som inte kvalificerar sig för a-kassa hänvisas i stället till kommunernas socialbidrag. Hela 40 procent av dem som i dag får socialbidrag har angivit arbetslöshet som skäl.

Nu pågår diskussioner om a-kassans framtid i den socialförsäkringsutredning som regeringen har tillsatt. Den senaste tiden har vi inom utredningen sett en lovande utveckling och en öppning i diskussionerna. I höstas kom den fackliga centralorganisationen TCO med sitt förslag till en ny utformning av a-kassan. Förslaget bidrog till att öppna de låsningar som tidigare har funnits i utredningen.

Annons
Annons
Annons