A-kassa utan att ha arbetat

Det ska gå att få a-kassa direkt - utan att jobba först. Moderaterna öppnar för att slopa kravet på att en arbetslös måste ha arbetat för att kunna få ersättning. Flera andra partier stöder idén. Den som är utan jobb skulle därmed slippa gå på socialbidrag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Alliansparterna är sedan länge oeniga om arbetslöshetsförsäkringen. Småpartierna med Folkpartiet i främsta ledet driver på för en obligatorisk a-kassa, medan Moderaterna inte har varit pigga på att staten ska ta över ansvaret. Efter valet begravdes frågan i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, som inte ska vara klar förrän efter valet 2014. Men när TCO i höstas presenterade en modell med en statlig grundplåt i a-kassan som kombineras med inkomstrelaterade fackliga försäkringar så blev reaktionerna positiva.

– Konstruktionen med en allmän försäkring som man sedan bygger på med frivilliga tilläggsförsäkringar är definitivt intressant, säger moderaten Gunnar Axén, ordförande i utredningen samt i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons