Annons
X
Annons
X

A-kassa utan att ha arbetat

Det ska gå att få a-kassa direkt - utan att jobba först. Moderaterna öppnar för att slopa kravet på att en arbetslös måste ha arbetat för att kunna få ersättning. Flera andra partier stöder idén. Den som är utan jobb skulle därmed slippa gå på socialbidrag.

Alliansparterna är sedan länge oeniga om arbetslöshetsförsäkringen. Småpartierna med Folkpartiet i främsta ledet driver på för en obligatorisk a-kassa, medan Moderaterna inte har varit pigga på att staten ska ta över ansvaret. Efter valet begravdes frågan i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, som inte ska vara klar förrän efter valet 2014. Men när TCO i höstas presenterade en modell med en statlig grundplåt i a-kassan som kombineras med inkomstrelaterade fackliga försäkringar så blev reaktionerna positiva.

– Konstruktionen med en allmän försäkring som man sedan bygger på med frivilliga tilläggsförsäkringar är definitivt intressant, säger moderaten Gunnar Axén, ordförande i utredningen samt i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Även Lars-Anders Häggström, ordförande i Handels som representerar Socialdemokraterna i utredningen, ser fördelar.

Annons
X

– Grundupplägget är bra. Sedan måste man alltid fundera på vad nivån ska vara i en grundförsäkring. Den får inte vara för låg, menar han.

Redan i dag kan den som är arbetslös men inte är med i en a-kassa få ekonomiskt stöd vid arbetslöshet. Den som har jobbat heltid får då 320 kronor per dag. Villkoret är man har arbetat.

TCO föreslår att tröskeln för att kvalificera sig för a-kassa ska sänkas för att komma till rätta med det faktum att det är färre arbetslösa än tidigare som får ersättning. Förslaget har kritiserats för att vara för generöst. Men Gunnar Axén och allianskollegerna inom Centerpartiet och Kristdemokraterna, samt Vänsterpartiet och Miljöpartiet öppnar emellertid för att göra inkörsporten ännu bredare. Den som under en period har sökt arbete ska kunna få rätt till a-kassa utan att ha haft något jobb tidigare.

– I en grundförsäkring skulle man kunna fånga upp också personer som är aktivt arbetssökande. Men det skulle kräva en förstärkt inrapportering och kontroll av sökaktiviteterna, säger Gunnar Axén och betonar att utredningen inte satt ned foten än.

Även miljöpartisten Gunvor G Ericson tycker personer som står till arbetsmarknadens förfogande men som tidigare inte har haft ett arbete ska kunna ”kvala in” i försäkringen efter en sökperiod på tre eller sex månader. Det skulle också underlätta för de studenter som idag tvingas gå på socialbidrag istället för a-kassa.

– Jag kan förstå de som säger att försäkringen ska bara vara till för dem som har haft ett arbete, men det funkade när det var jättelätt att få tag på ett jobb, säger hon.

I stället för a-kassa tvingas många arbetslösa i dag gå på försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag. Det är en oroande utveckling, enligt politikerna i socialförsäkringsutredningen.

– Kommuner tvingas nu bygga upp egna arbetsförmedlingar för att hjälpa de här personerna. Det är viktigt att fler kommer in på rätt ställe, på Arbetsförmedlingen, i stället. Försörjningsstödet ska vara den sista utposten, säger Solveig Zander (C).

Arbetslösa skulle då också slippa de tuffa villkoren som krävs för att få socialbidrag.

– För att få försörjningsstödet får du inte äga någonting. Äger du en gammal bil så får du sälja den, har du köpt en bostadsrätt likaså. Har din sambo lön får du ingenting, poängterar vänsterpartisten Wiwi-Anne Johansson.

Men förslaget om jobbsökande ska vara ett kriterium som på egen hand kan ge rätt till a-kassa är inte okontroversiellt i socialförsäkringsutredningen.

– Man hamnar snubblande nära en medborgarlön, säger Lars-Anders Häggström (S).

På samma sätt resonerar Folkpartiets Johan Pehrson:

– Man måste ha jobbat i någon form, annars blir det bara snurrigt.

Även Saco är kritiska till förslaget och vill prioritera att inkomsttaket höjs rejält.

– Det är jätteviktigt att man kommer ihåg vad a-kassan är, det ska vara och förbli en omställningsförsäkring som ger skydd mellan två arbeten. Flyttar man över ett försörjningsansvar in i a-kassan blir det ett helt annat tryck och då kanske man inte har råd att höja taken, säger Saco:s ordförande Göran Arrius.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X