Annons

Anders Lindblad:99:orna är de nya 56:orna i svensk idrott

Alexander Isak, Frida Karlsson och Armand Duplantis.
Alexander Isak, Frida Karlsson och Armand Duplantis. Foto: Legan P. Mace/TT, Terje Pedersen/TT, TT

Det är 99:orna som regerar i svensk idrott. 20-åringarna Alexander Isak och Armand Duplantis är stekheta efter veckans succéer. Och Frida Karlssons gav ett lovande besked i sin efterlängtade comeback.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jag växte upp med 56:orna. Ingemar Stenmark, Björn Borg, Thomas Wassberg, Frank Andersson och Linda Haglund. Kvintetten, födda 1956, dominerade svensk idrott totalt under andra halvan av 1970-talet och början av 1980-talet på ett sätt som är svårt att förstå för dem som inte var med. Det fanns ett magiskt skimmer över 56:orna. Starka personligheter, stjärnor i sina respektive idrotter som fick sina genombrott i en tid då idrotten fick en allt större plats i tv och det bara fanns en tv-kanal som alla lägereldsamlades kring. 

Jo, det är faktiskt sant att tv:n rullades in i klassrummet när det var dags för Ingemar Stenmark att kasta sig ut för någon pist i Alpernas klassiska skidorter, om tävlingen avgjordes en vardag. Om läraren, åtminstone på högstadiet i Vimmerby, till en början vägrade att hämta tv:n från materielrummet så tjatade (strejkade) vi helt enkelt tills han eller hon gav upp. Jag glömmer aldrig Ingemars alla magnifika andraåk efter lunchen, Sven ”Plex” Pettersons egna mellantider och konkurrenternas legendariska namn.

Annons
Annons
Annons