95 straffas efter slaveriskandal

95 stats- och partifunktionärer har straffats för sin inblandning i slaveriet på kinesiska tegelbruk. De flesta klarar sig undan med varningar medan endast åtta blir föremål för förundersökningar.

Under strecket
AFP, TT
Publicerad
Annons

Det var för en månad sedan som slaveriet på tegelbruk i provinserna Henan och Shanxi uppdagades. Hundratals människor, däribland barn, hade tvingats arbeta under miserabla förhållanden. De hölls fångna, svalt och utsattes för misshandel. Skandalen briserade sedan föräldrar via internet bett om hjälp att rädda sina barn. Enligt föräldrarna slog partifunktionärer och polis dövörat till inför de anhörigas vädjan om hjälp.

När myndigheterna i Shanxi på måndagen offentliggjorde resultatet av sin undersökning om slaveriet låg fokus på partiföreträdare av lägre rang. De 95 utpekade representanterna för kommunistpartiet har enligt rapporten gjort sig skyldiga till allt från försumlighet till direkt inblandning i administrationen kring tegelbruken. Vissa sparkas ur partiet, andra förlorar sina befattningar, men många undkommer med varningar. Sex av de 95 är toppfunktionärer i de lokala myndigheterna. Åtta partiföreträdare kommer att bli föremål för brottsundersökning.

Annons
Annons
Annons