Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Ny studie: 90-talister är inte redo för vuxenlivet

Foto: iStock.com/Klubovy

90-talister är inte redo för universitetslivet och kan inte hantera varken tid eller pengar, enligt ny forskning. Det resulterar i att unga människor lider av panikattacker och andra ångestssymptom när de väl börjar på universitetet.

Text: Sophie Tisell - 22 augusti 2017
Annons

Det är Higher Education Policy Institute (HEPI), i Storbritannien, som ligger bakom studien, där 2000 universitetsansökande blev tillfrågade. Efter samtal med blivande studenter insåg man att deras förväntningar av universitetslivet inte stämde överens med verkligheten.

Två tredjedelar förväntade sig att de skulle tillbringa mer tid på föreläsningar än vad de gjorde på lektioner i gymnasiet. De hade ingen vetskap om hur viktigt det är att kunna planera och hantera sin egen studietid när man pluggar på universitet.

I studien fick de tillfrågade också svara på frågor om ekonomi. Trots att hälften av de tillfrågade ansåg sig ha bra koll på ekonomin visade det sig att mer än hälften inte visste hur man betalar en räkning. Många underskattade också sina levnadskostnader, speciellt hyran.

Tidigare i år, sa författaren och föreläsaren Simon Sinek att 90-talister har svårt i jobbmiljöer på grund av ”misslyckade föräldrastrategier”.

– 90-talister säger att de vill ha feedback på jobbet, men vad de egentligen vill är att få beröm och höra att de har gjort rätt. När man ger dem negativ feedback började de antingen gråta eller så slutar de, säger Simon Sinek.

Nick Hillman, chef på HEPI, menar att studenter behöver bättre förberedelse inför universitetslivet, och att institutioner behöver anpassa sig för att hjälpa studenter att passa in.

– Skolor, föräldrar och universitet, för att inte nämna politiker, alla behöver hjälpa avgångselever att granska deras förväntningar, säger Nick Hillman.

Källa.

Annons