Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Mat & dryck

90-talets populäraste maträtter – vilka håller måttet i dag?

Få saker summerar ett årtionde lika väl som maträtterna vi åt. En snabb titt tillbaka på 1990-talet visar en nation som slukade flintastek, inte kunde få nog av wok och förälskade sig i tacopaj. Men vem uppfann rätterna? Och hur blev de så populära? Vi har gått till botten med 90-talets mest populära maträtter.

undefined

1990: Pasta Pesto
"Pescatore, Vesuvio, La Bussola, Pompei, Oooohhhh, vad ni frestar mig". De bevingade orden är inte bara refrängen till Lasse Holms peplåt för det svenska fotbollslandslaget inför VM i Italien 1990. De kan också beskriva det tidiga 90-talets enorma vurm för allt italienskt. Soltorkade tomater blev ett måste i varje skafferi och över varenda rätt skulle balsamvinäger ringlas. Men den absolut mest tidstypiska rätten är utan tvekan pasta pesto, en rätt som helt enkelt populariserades av att den för första gången blev möjlig att göra. För innan det tidiga 90-talet var det nämligen närmast helt omöjligt att få tag på färsk basilika i Sverige.

Annons
X
undefined

1991: Langos
Nostalgiska stockholmare får nästan något blött i ögonvrån när Vattenfestivalen kommer på tal. Men det är inte i första hand alla klassiska konserter de minns, utan en ungersk friterad degklump. För köerna till Langoskungens vagn på Skeppsbron ringlade sig nästan i oändlighet, fylld med nyfikna som ville testa denna specialitet.
Vattenfestivalen bommade igen 1999, men Langosen lever vidare, främst på små landsortsfestivaler på sommaren.

undefined

1992: Kladdkaka
Somliga saker kommer vi aldrig att riktigt kunna lösa gåtan till. Som vem som verkligen sköt John F. Kennedy. Eller vem som uppfann kladdkakan. Det finns idag två huvudteorier, där den ena teorin pekar på att det var Margareta Wickbom, chefredaktören på Veckojournalen, som 1968 hade blivit serverad den på ett kafé när hon besökte Paris, och tyckte den var så god att hon tog med sig receptet hem. En annan teori är att Gudrun Isaksson från Örebro 1938 bakade ett brownie-recept som hon fått från USA. På den tiden var det svårt att få tag på bakpulver, så hon bakade helt enkelt utan, och kladdkakan var född.
Oavsett vilken teori vi väljer att tro på så älskade vi vår kladdkaka djupt och innerligt under 1990-talets stora kaféboom.

undefined

1993. Wok
Woken, den asiatiska kupade stekpannan, utsågs till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut redan 1990, men det dröjde några år innan vi alla stod hemma med kycklingstrimlor, minimajs, nudlar och sweet chili-sås och undrade varför vår hemmawok inte riktigt smakade som på restaurang. Framåt 1997, när vi tröttnat på Alex Garlands backpackerbibel The Beach, och inte längre drömde om ruffiga guesthouses, åkte woken in köksskåpet.

undefined

1994. Flintastek
Ryss-stek. Jo, så hette det, Scans försök att sälja julskinkor på sommaren genom att skiva upp och marinera dem. Men succén uteblev. 1981 döpte man dock om produkten till Flintastek, helt enkelt för att köttbitarna såg ut ungefär som dinosauriebiffarna Fred och Barney brukade glufsa i sig. Men det var först när filmen The Flintstones gick upp på biograferna 1994 som sommarskinkan blev ett givet inslag vid varje svensk grillfest.

undefined

1995. Tacopaj
Tina Nordström må ha många goda sidor. Utmärkt matlagare, strålande tv-personlighet. Men en styggelse har vi tyvärr lite svårt att förlåta henne för: Tacopajen. Ursprunget för denna ursvenska rätt är höljt i dunkel, men somliga mathistoriker tror sig veta att Tina skapade receptet när hon under en period arbetade som ambassadör åt Svensk kött. Att den slog igenom med dunder och brak är dock inget att förvånas över. Den erbjöd ju en möjlighet att äta tacokryddat ytterligare en veckodag.

undefined

1996: Tom Kha Gai
Före Jamie Oliver, Mat-Tina och Gordon Ramsay var Keith Floyd tv-kockarnas kung. I korthet gick hans tv-program, som började sändas på SVT 1995, ut på att Floyd åkte omkring i världen, var halvpackad och lagade mat vid en blåsig utespis. Påfallande ofta kastade Floyd i slutet av tillagningen i några nävar chili, koriander, lime och gärna lite kokosmjölk oavsett vad han tillagade. Han gjorde helt enkelt något slags thaigryta av allting.
I kombination med att drygt 300 000 svenskar besöker Thailand årligen fanns det inget stopp på suget efter småsyrlig och kryddstark thailändsk soppa.

undefined

1997. Caesarsallad
Caesarsalladen är förvisso ingen 90-talsnykomling, men det var då den blev en stapelvara på västvärldens hotellunchmenyer.
Rätten skapades sannolikt i Tijuana på 1920-talet, förmodligen av den italiensk-amerikanske restauratören Caesar Cardini. Enligt legenden ska han ha skapat rätten på USA:s Nationaldag den 4 juli 1924, efter en hektisk dag med mycket gäster. Maten höll på att ta slut i köket, så han fick hitta på ett nytt recept utifrån de råvaror han hade kvar, samt i all hast slänga ihop salladen vid bordet framför de väntande restauranggästerna.
I mitten av 1990-talet satt vi bänkade framför Melrose Place och såg hur de hälsomedvetna och trendriktiga karaktärerna petade i sig Caesar-sallad i var och varannan scen. Och vi ville göra likadant.

undefined

1998. Raclette
Rota igenom skåpen hemma hos valfri 70-talist och du hittar minst ett raclette-järn längst in i köksskåpet. Varför den smälta osten, med anor från 1574, fick en renässans på 90-talet är svårbegripligt. Kanske kan det bero på alla skidresor till Schweiz, men å andra sidan borde 70-talisterna lärt sig av sina föräldrars misstag med fonduegrytan och insett att man faktiskt inte måste äga ett speciellt värmejärn för att äta smält ost en gång om året.

undefined

1999.Quinoa
1999 skulle vi partaja som att det var... 1999. Men inte på vardagar, inte. Alla ville vara snygga inför årtusendets nyårsfirande och sökte febrilt efter nya, spännande men ändå hälsosamma rätter. Och fann svaret i en sydamerikansk ört som odlats sedan mer än 7 000 år. I början visste vi inte riktigt vad vi skulle göra med den ganska torra och smaklösa quinoan, som mest var ett substitut till ris, som i sin tur hamnat i onåd hos hälsofanatikerna. Men när 1990-talet övergick i 2000-tal slog quinoa-salladen igenom på bred front, som en räddning för den som ville känna sig lite duktig för en stund.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen