90-talets populäraste maträtter

12 mars 1991. Pappa fyller 43 och mamma lagar sin nya paradrätt – kycklingwok – till släktkalaset. Receptet är enkelt: strimlade kycklingfiléer, hackad paprika, minimajs på burk, några paket äggnudlar. Och så kronan på verket, en halv flaska trögflytande sweet chili-sås. Om begreppet foodie funnits på 90-talet hade mamma varit en sådan. Woken var glödhet. Bara några månader tidigare hade wokpannan utsetts till årets julklapp och rätten var så ny att man ännu inte var säker på om det uttalades vook eller våck. Idag har koriander, lime och sambal oelek smugit sig in som välbehövda smakhöjare i moderna wokrecept. Men jag minns ändå mammas ursprungliga variant med värme.

Om woken, och nio andra oförglömliga 90-talsrätter (japp, tacopajen och flintasteken är med på listan), skriver min kollega Oskar Hammarkrantz i en artikel som du hittar längre ner.

Känner du inte för att plocka fram wokpannan ikväll rekommenderar jag receptet på pappardelle med svamp och svartkål. En snabblagad vegorätt som sitter fint en måndag, gärna matchad med ett glas rött.

Önskar er en fin start på veckan!

Under strecket
Publicerad
Annons

Rund, mjuk och fruktig

Mouton Cadet Vintage Edition 2017

Ett vinnande vin som senast tog guld i prestigefulla Mundus Vini Award. Vinexperten Andreas Grube gav följande omdöme i SvD: ”En tjusig cabernet från platsen som brukar räknas som facit för den här druvan: Bordeaux ... Ett lysande instegsvin i Bordeauxvärlden.”

”Årgång 2017 sticker ut för sin rundhet, mjuka tanniner och härligt fruktiga aromer", säger vinmakaren Ophélie Michaud. Toner av svarta vinbär och cederträ från cabernet sauvignon, mjuka drag av körsbär från merlot, örtighet från cabernet franc är utmärkt till lamm- eller nötkött, men också vegetariskt.

Pris: 150 kr
Nr 70506, Flaska: 750 ml, Alkoholhalt: 13%

Mouton Cadet Vintage Edition, 2017 | Systembolagetsystembolaget.se
Annons
Annons

Pappardelle med svamp och svartkål i brynt smör

4 portioner

4 portioner pappardelle eller annan bandpasta

50 g smör

Svampsås:

250 g champinjoner

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

Rapsolja till stekning

1 dl vitt vin

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl crème fraiche

1 tsk japansk soja

1 dl riven parmesan

Salt och svartpeppar

Tillbehör

6 stjälkar svartkål

Smör till stekning

1/2 ekologisk citron, saft och zest

Salt och svartpeppar

Gruyère eller parmesan, finriven

1. Koka pastan enligt anvisning på paketet.

2. Smält smöret på medelvärme tills det först bubblar och sedan skummar. Vispa hela tiden tills smöret är gyllene och brynt. Ställ åt sidan.

3. Rensa svampen och dela den i små bitar. Stek lök, vitlök och svamp i olja i en kastrull eller stekpanna tills löken är glansig och vätskan har kokat in.

4. Häll i vinet och smula ner buljongtärningen. Låt vinet koka in och tillsätt sedan crème fraiche, soja och 2–3 msk av det brynta smöret samt parmesanosten. Smaka av med salt och svartpeppar.

5. Riv svartkålen i grova bitar. Stek snabbt i smör, dra åt sidan och smaksätt med citronzest, -saft, salt och svartpeppar samt resterande brynt smör.

6. Blanda svampsåsen med den avrunna kokta pastan. Toppa med citronstekt svartkål och rejält med finriven ost.

Recepten är hämtade ur ”Brynt smör” av Julia Tuvesson, foto Miriam Preis. Norstedts.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons