Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Combo är syskonkrog till legendariska PA&Co, vilket bland annat märks på gästerna. Foto: Johan Knobe
Mat & dryck

90-talet har flyttat till Odengatan

Viggo Cavling har besökt vinbaren Combo och ätit en ljuvlig potatispuré samt färdats genom ett tidshål.

Jag hatar principer. Människor som hävdar att de följer sina principer är lata och orkar inte tänka nytt. Det är människor som följer en – i värsta fall av Gud given – regelbok.

Annons
X

Det vore mycket smartare om dessa stackars själar hade en flexibel planering.

Problemet är att när du haft en konferens (eller gudstjänst) och hamrat ner dina mål i ett gäng böner så finns dessa mål. Att då inte följa dem är detsamma som att skapa osäkerhet. Folk vill veta vad som gäller i kyrkan. De tycker att ett löfte om paradiset och 72 oskulder är något heligt.

Jag vet själv hur dumt det kan bli. För några månader sedan lovade jag er läsare att aldrig recensera krogar med färre än 25 sittplatser. Enligt min mening är detta inte krogar utan experimentstationer för människor med för mycket pengar som gillar att boka upp sina krogbesök månader i förväg. Det uppstår inga samtal i dessa slutna rum. Ingen blir förälskad på en krog som Fäviken med 16 stolar i en jämtländsk lada. Jag tror ni fattar argumenten som ledde fram till min princip.

De som går på de där Stockholms-
krogarna blev kompisar på gymnasiet och är uppväxta på Lidingö eller i Bromma. De har gått på Södra Latin och Östra Real.

Principen följdes – ända tills Combo öppnade vinbar på Odengatan mittemot det gudomligt vackra Stadsbiblioteket. Combos vinbar är en krog med typ 12 stolar. Alltså ett klart brott mot de principer jag spikade fast i våras.

Men principer är ju ingenting och planering är allt, eller hur? Följaktligen är Combo, trots stolarnas antal, en riktig krog. Bästa beviset på detta är att jag vid samtliga besök har träffat gamla bekanta som jag inte sett på många år. Vid min första visit sitter legenden Bobo Karlsson på uteserveringen. Han sippar på ett glas rött vin och när jag ser honom tänker jag på alla fantastiska texter han skrivit, bland annat här i Svenska Dagbladet. Jag tänker också på Bobos roll i Carina Rydbergs roman Den högsta kasten. De var bägge en del av inredningen på Combos systerkrog PA&Co på 90-talet.

När jag flyttade till Stockholm var ett av mina mål att få boka bord på PA&Co. Endast stamgäster hade denna förmån. Det tog några år och ganska många tusenlappar att realisera detta. På resan upptäckte jag att PA&Co är en äkta Stockholmskrog. De som går på PA&Co – och numera även på Teatergrillen och Milles – blev kompisar på gymnasiet och är uppväxta på Lidingö eller i Bromma. De har gått på Södra Latin och Östra Real.

Vi som kommer från vischan kan aldrig bli som de. Men vi kan låtsas, och det är PA&Co:s viktigaste konkurrensfördel. Maten har aldrig imponerat, men servicen och känslan av att vara en av de utvalda – godkända – gästerna är ankaret i Stockholms moderna krogliv. Du går inte på krogen för att fylla magen, du går på krogen för att bli bekräftad och bygga nätverk. Det kan handla om ett nytt jobb eller en ny partner eller att bara underhålla vänskap och status. Och ur denna aspekt är Combos vinbar på Odengatan en riktig krog. Det är PA&Co i Vasastan. Att krogen då har färre stolar än PA&Co på Riddargatan är logiskt – Vasastan har inte fler hippa människor än så.

Trots Combos magra platsutbud lyckades krogen charma recensenten Viggo Cavling.
Trots Combos magra platsutbud lyckades krogen charma recensenten Viggo Cavling. Foto: Johan Knobe

Vid första besöket har jag med mig min nioårige son Ib, en kräsen person som inte gillar grädde eller chili. Så när han tycker att köttbullar är suveräna kan ni vara säkra på att även era barn kommer att uppskatta dem. Själv tar jag en bœuf bourguignon för hovsamma 145 kronor. Barnportionen köttbullar får jag för hälften. Till detta ett glas vin som funkar bra till det möra köttet med mycket sälta. Potatispurén har fått en rejäl omgång smör vilket gör att smakerna bär och konsistensen beskrivs bäst som en len barnrumpa. Inga klumpar eller celluliter här inte.

Men frågar du en "äkta stockholmare" står denna efterrätt högre upp än alla andra. Ännu ett bevis på att stockholmare inte är smartare än lantisar.

In genom dörren kommer PA&Co-stammisen Stig Larsson med poddkollegan Cyril Hellman. Det är alltid kul att återse legenden Larsson, för övrigt en annan viktig person i romanen Den högsta kasten.

Några veckor senare återvänder jag en fredagskväll med ett lärarpar från Genarp. Vi sätter oss vid samma bord och tar in en flaska rött, en alkoholfri drink och husets samtliga förrätter. De kostar 45 spänn styck. Vi får bland annat några potatisar och en mycket stark orange sås. Det sitter fint i munnen, även om rätten är allt annat än vacker. Baconlindad sparris känns 80-tal, men funkar också. Fiskbullarna är ganska torra, men får liv när de får bada i sin sås. Till detta serveras sallader som känns asiatiska. Precis som maten på PA&Co är det mer crossover-stuk än koreanska eller japanska smaker.

En tredje gång återvänder jag med mitt barn och en kompis. Jag tar en risotto med italiensk korv som i ärlighetens namn är ganska torr. Min väns chèvre chaud får däremot godkänt. Barnen äter upp sina köttbullar utan att knussla och får glass till efterrätt. Den smakar förträffligt. Jag tar en gino trots att jag vet att det kan vara en av världens konstigaste efterrätter. Ful på tallriken och smaken beskrivs bäst som splittrad. Men frågar du en "äkta stockholmare" står denna efterrätt högre upp än alla andra. Ännu ett bevis på att stockholmare inte är smartare än lantisar.

Summa summarum. Combos vinbar är en krog du ska besöka om du bor i Vasastan. Det är som att återuppleva 90-talet när det var som bäst. Årtiondet då vi lärde oss att folk som går på krogen för att äta inte har förstått någonting. Jag gillar att man stänger vid 22. Ska du överleva 30 år i Stockholms krogliv är det viktigt att gå hem i tid.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen