Annons

90 minuter pingis bränner semlan

En och en halv timmes rask promenad eller 30 minuters löpning krävs för att bränna den energi som en semla ger. Arkivbild.
En och en halv timmes rask promenad eller 30 minuters löpning krävs för att bränna den energi som en semla ger. Arkivbild. Foto: BERTIL ERICSON / TT

Den lockar med sitt lilla pudrade lock och kjol av fluffig, vit grädde. Men det är inte direkt någon hälsokost som vi tuggar i oss på fettisdagen. För att göra av med en semlas energi krävs en hel del ansträngning.

TT
Publicerad

Livsmedelsverket har räknat ut att en normalstor semla innehåller någonstans mellan 350 och 450 kilokalorier (kcal). Det kan sättas i relation till att det rekommenderade energiintaget för medelaktiva vuxna kvinnor är 2 100 kcal. Motsvarande rekommendation för män är 2 600 kcal.

Så för den som vill bibehålla eller uppnå en hälsosam kroppsvikt kan en smaskig semla ställa krav på motprestation. Och om man utgår från att semlan varit välfylld och innehållit 450 kcal kan det ta en stund att bli av med det som stoppats in.

– Träning är bra och viktigt för välmåendet. Men man ska inte tro att man gör av med massor av kilokalorier på kort tid, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Annons

Den som väljer att promenera i rask takt för att bränna den energi som semlan givit får spatsera i en och en halv timme. Ungefär lika lång tid tar det om man väljer att motionera bort godsaken i genom att spela pingis eller cykla, enligt Livsmedelsverkets beräkningar.

Snabbast går det att bli av med den fett- och sockersprängda bullens energi genom att jogga i 45 minuter eller springa i 30 minuter.

Men en semla någon gång om året behöver inte nödvändigtvis följas av träning.

– Det är klart att man kan njuta av en semla någon gång ibland. Men det hör till det här som man bör njuta av mer sällan och inte någonting man äter varje dag från jul till påsk. För då blir det inte bra, säger Åsa Brugård Konde.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons