9 saker du inte visste om Amsterdam

Den holländska huvudstaden är så mycket mer än gavelhus, kanaler och blomsterprakt. Vi visar vägen till praktfulla familjeresidens, 300-åriga destillerier och stans bästa hemma hos-restaurang.

Under strecket
Publicerad
Annons

Renny Ramakers har skapat en fantastisk plats i den vackra 1600-talsbyggnaden.

Foto: Hotel Droog

1 / 9

Hotel Droog: Mer än bara än en säng för natten

Renny Ramakers har skapat en fantastisk plats i den vackra 1600-talsbyggnaden.
Renny Ramakers har skapat en fantastisk plats i den vackra 1600-talsbyggnaden. Foto: Hotel Droog

Designern Renny Ramakers utsågs häromåret av Newsweek till en av världens 150 mest banbrytande kvinnor. Med hotellkonceptet Droog fortsätter hon att vara en banbrytare. I den vackra 1600-talsbyggnaden har hon skapat en plats som är hälften hotell hälften allaktivitetshus och där mode, konst, arkitektur, afternoon tea och en magisk trädgård samsas om utrymmena. I restaurangen arrangeras föreläsningar, på innergården visas utställningar och i hotellbutiken hittar man ett unikt utbud av mode och design, merparten från Ramakers eget märke Friends of Droog.

Hotellrummen då? De är lika ljusa och vackra som övriga utrymmen, belägna högst upp i huset och med utsikt över Amsterdams takåsar.

Adress: Staalstraat 4, hoteldroog.com

Annons
Annons

Guts & Glory krånglar inte till det i onödan.

Foto: Peer de Wit

2 / 9

Guts & Glory: Kvarterskrog utan krångel

Guts & Glory krånglar inte till det i onödan.
Guts & Glory krånglar inte till det i onödan. Foto: Peer de Wit

Krogen Guts & Glorys koncept är lika enkelt som sympatiskt. Här fokuserar man på ett djur i taget och alltid med nos-till-svans-tänk. Menyn byts ut var fjärde månad och just nu är det gris som gäller. En fyrarättersmeny med enbart fläsk kan tyckas enformigt, men kockarna Guillaume de Beer och Freek van Noortwijk från hyllade Daalder klarar utmaningen förnämligt genom att lita på råvarorna och inte krångla till det i onödan. En huvudrätt behöver inte vara mer än den allra bästa köttdelen, oantastligt tillagad och serverad med pommes och säsongens grönsaker. Till detta ett suveränt utbud av viner och en skön kvarterskrogsatmosfär.

Adress: Utrechtsestraat 6, gutsglory.nl

Annons
Annons

Ett måste för whiskyälskaren.

Foto: JD William's Whisky Bar

3 / 9

JD William's Whisky Bar: Mest whisky per kvadratmeter

Ett måste för whiskyälskaren.
Ett måste för whiskyälskaren. Foto: JD William's Whisky Bar

Daniel Watts har whisky i blodet. Hans farfar drev illegala speakeasy-barer under förbudstiden i 1920-talets USA och nu gör Daniel samma sak i Amsterdam – om än helt legalt.

JD Williams har snabbt blivit en populär adress i stadsdelen Jordaan och det är lätt att förstå varför. Sinnet för detaljer är osvikligt (givetvis använder man kristallglas från Glencairn och filtrerad is), miljön är ombonad och Daniel och hustrun Michelle är ett suveränt värdpar. De har lika många historier som whiskysorter (200 stycken) att bjuda på, så slå dig ner i baren och se fram emot en helkväll. I glaset har du förslagsvis den klassiska whiskydrinken Sazarec.

Adress: Prinsenstraat 5, jdwilliamswhiskybar.com

Annons
Annons

Krogfavorit mitt i Red Light District.

Foto: Facebook.com/restauranttibet

4 / 9

Tibet Restaurant: Autentiska smaker i ljusskygg miljö

Krogfavorit mitt i Red Light District.
Krogfavorit mitt i Red Light District. Foto: Facebook.com/restauranttibet

Minnesvärda matupplevelser är vanligtvis inget man förknippar Europas mest famösa Red Light District med. Men inklämt mellan de avklädda fönsterdekorationerna gömmer sig den lilla krogpärlan Tibet Restaurant.

Varför Hollands första tibetanska restaurang valde denna adress kan tyckas märkligt, men i över 20 år har man legat här och utan att göra särskilt mycket väsen av sig blivit ett ställe dit lokalbefolkningen gärna återvänder. Ställets momus (tibetanska dumplings) är signaturrätten. Andra läckerheter på menyn är sötsur lotusrot och det tibetanska palatsets skivade fläsk, som enligt kocken är världens godaste rätt. Han är inte långt ifrån sanningen.

Adress: Lange Niezel 24, tibet-restaurant.nl

Annons
Annons

Amsterdams vackraste hem?

Foto: Tom Elst

5 / 9

Museum Van Loon: Kika in i stans vackraste hem

Amsterdams vackraste hem?
Amsterdams vackraste hem? Foto: Tom Elst

Fastigheten på Keizergracht 672 har levt ett långt liv. Dess första hyresgäst i slutet av 1600-talet var Rembrandteleven Ferdinand Bol. Tvåhundra år senare flyttade Amsterdamarkistokratin in i form av familjen Van Loon, vars förfader Willem var med och grundade Nederländska Ostindiska Kompaniet.

Deras praktfulla bostad är Amsterdams bäst bevarade från de holländska guldåren. Van Loon-arvingarna bor fortfarande kvar på övervåningen, men resten av huset med tillhörande trädgård och stall har gjorts om till museum. Det mesta tycks orört, och känslan är betydligt mer hem än museal, vilket enbart förhöjer upplevelsen när man smyger runt i rummen och kikar på de stora väggmålningarna, stuckaturerna och antika möblerna. För att inte tala om drömköket med en av de mest magnifika gjutjärnsspisar vi någonsin sett.

Adress: Keizersgracht 672, museumvanloon.nl

Annons
Annons

Missa inte familjerestaurangen Restaurant Greetje.

Foto: Restaurant Greetje

6 / 9

Restaurant Greetje: Med smak av det gamla Holland

Missa inte familjerestaurangen Restaurant Greetje.
Missa inte familjerestaurangen Restaurant Greetje. Foto: Restaurant Greetje

”Detta är den bästa holländska mat vi någonsin ätit”, utbrister paret vid bordet intill. Det kan mycket väl vara så. Restaurant Greetje, uppkallad efter ägarinnans 91-åriga mamma, tar sina rötter på allvar och baserar menyn på Greetjes traditionella matlagning, försiktigt uppdaterat och gjort med säsongens råvaror.

Det inledande frisiska sockerbrödet med ankleverterrin och äppelsirap är en lika oväntad som lyckad smakkombo där det söta brödet (med 40 procent socker) mot alla odds finner harmoni med anklevern. Kalvtungan med brässerad kålrot, morotskräm, potatis och madeirasås får oss att le mot porträttet av Greetje på väggen. Med den avslutande pärontarten med syndigt trögflytande kolalsås åker mungiporna upp ett snäpp till.

Adress: Peperstraat 23-25, restaurantgreetje.nl

Annons
Annons

På torsdagarna serveras det ostron och gin på Hutspot.

Foto: Hutspot

7 / 9

Hutspot: Konceptbutik med lokalt fokus

På torsdagarna serveras det ostron och gin på Hutspot.
På torsdagarna serveras det ostron och gin på Hutspot. Foto: Hutspot

Konceptbutiker är ett lustigt släkte. De finns i alla storstäder, de vill alla vara vårt vardagsrum och de ser alltid likadana ut. Amsterdams Hutspot lyckas dock höja sig över mängden. Att de upplåter en så stor del av butiken till lokala designers inom mode och form är en av anledningarna. Deras vintageinredda bar med en uppsjö av läckra smårätter är en annan. Här spenderar vi gärna en eftermiddag över ett glas vin, en kräftrulle med guacamole och gravlax på asiatiskt vis. Just nu serverar man ostron och gin varje torsdag och ett par gånger i veckan bjuds det på levande jazz.

Adress: Van Woustraat 4, hutspotamsterdam.com

Annons
Annons

Marit satsade på sin passion matlagning – ett lyckat val!

Foto: Marit Huiskamerrestaurant

8 / 9

Marits Huiskamerrestaurant: Vegetariskt vardagsrum

Marit satsade på sin passion matlagning – ett lyckat val!
Marit satsade på sin passion matlagning – ett lyckat val! Foto: Marit Huiskamerrestaurant

Konceptet hemma hos-restaurang, eller huiskamerrestaurant som det heter på holländska, är stort i Amsterdam. Men få gör det lika bra som Marit som efter en lång karriär i modebranschen bestämde sig för att satsa på sin stora passion – matlagning. Varje fredag och lördag serverar hon en vegetarisk tre- eller fyrarättersmeny i sin rymliga våning i östra Amsterdam. Allt är givetvis ekologiskt och närodlat, inklusive ölen, osten och chokladen. Vegetarisk kokkonst blir inte mycket godare – och mer innovativ – än Marits rödbets-carpaccio, fänkåls-tart, palsternacksravioli med hasselnötskräm och plommontårta med hemgjord limoncello. Med en prislapp på 29 euro är detta Amsterdam största middagsfynd.

Adress: Andreas Bonnstraat 34H, maritshuiskamerrestaurant.nl

Annons
Annons

Wynand Fockink destilleri har historiska anor.

Foto: Wynand Fockink

9 / 9

Wynand Fockink: Historisk likörmakare

Wynand Fockink destilleri har historiska anor.
Wynand Fockink destilleri har historiska anor. Foto: Wynand Fockink

Året var 1679 när Wynand Fockinks lilla destilleri med tillhörande butik och provsmakningsrum slog upp dörrarna i en gränd bakom Nationalmonumentet. En sisådär 330 år senare har inte nämnvärt mycket hänt. I destilleriet görs fortfarande ett förnämligt utbud av likörer, genever, bitter och brandy. Storsäljarna just nu är äppelpajlikören (med toner av kanel, russin och vanilj) , den fräscha citronbrandyn samt likören med det kryptiska namnet A walk in the woods. Rundturer och provsmakningar arrangeras dagligen.

Adress: Piljsteeg 31, wynand-fockink.nl

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons