Recension

Before and after

Under strecket
Publicerad
Annons

Om det skulle skjutas upp en indiepop-kapsel i rymden skulle The Wannadies sångare Pär Wiksten packas ner i den. En tydligare representant för den svenska 90-tals gitarrpoppen går knappasst att hitta. Med skivan Be a girl och låtarna You & me song och Might be stars blev Skellefteå-bördiga The Wannadies storpoppis i England. Då var året 1996, Oasis och Blur var stekheta och pottfrillor, Adidas-skor och mönstrade skjortor var självklara modeattribut. Nu har sex år gått. Britpoppen är trots ihärdiga upplivningsförsök stendöd och pottfrisyrerna har klippts om till asymmetriska kamningar. Adidas-skorna är utbytta mot basketskor och de färgglada skjortorna kasserade. I Wannadies värld verkar dock tiden ha stannat.
Wannadies femte album är uppdelad på två skivor: En med namnet Before som representerar fest och utgående. Skiva nummer två har fått namnet After och ska ses som ett efterfest-soundtrack. En fyndig idé. Men efter en genomlyssning känns det hela inte lika roligt. Det är egentligen inte låtmaterialet i sig det är fel på; The Wannadies har alltid haft en stark förmåga att skriva katschiga och glada popdängor. Det stora problemet är istället att bandet valt att desperat hålla sig kvar i 90-talet. De sex låtarna på Before-skivan skulle alla kunna ha hämtats från bandets tidigare album. Att första singeln Skin låter misstänkt likt Bagsy me-spåret Hit är inget som förbättrar det intrycket. Dessutom finns det faktiskt en gräns för hur mycket repetitiv stämsång en människa kan tåla.
Då är After-skivan mer spännande. Där har bandet valt att skala av låtarna och sänka tempot. Bossanova-gungande Disko och mjuka balladen Can't stop you är två lyckade spår som tål att lyssnas på både en och två gånger. Och softa Come with me (till things get better) är som klippt och skuren för sena kalas. Hade Before and after släppts i slutet av 90-talet hade den känts både fräsch och spännande. I dag blir den enbart bakåtsträvande och nostalgisk.
Lyssna hellre på: Ceasars Palace: Love for the streets.

 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons