86:orna på väg att ta över Japan

Japans fotbollslandslag har det senaste decenniet handlat mycket om 70-talisterna Nakamura, Nakata och Inamoto. Men nu pågår en generationsväxling där lagets två främsta nyckelspelare är födda 1986.

– Jag ser hellre att vi siktar mot VM-guldet än nöjer oss med en topp 4-placering, sade Honda inför VM.

Under strecket
Publicerad
TORU HANAI/REUTERS
Foto: TORU HANAI/REUTERS
Annons

Om Japan skulle nå ens en topp 4-placering skulle det vara en stor sensation, för Japans VM-historia är ingen skönläsning för japanerna. Första gången landet deltog i ett VM-slutspel var 1998. De 15 missade slutspelen dessförinnan berodde till stor del på att fotbollen hade väldigt låg status och det var först 1993 som Japan startade en professionell nationell liga, J-League. 1998 blev det tre raka förluster, men 2002 när Japan arrangerade mästerskapet tillsammans med Sydkorea tog man sig till åttondelsfinalen.

Därefter har Japan kvalificerad sig för två världsmästerskap till och en stor förklaring till Japans lyft senaste decenniet är 1970-talisterna Hidetoshi Nakata, Junichi Inamoto och Shunsuke Nakamura. De har dominerat i det japanska landslaget under de senaste VM-turneringarna. Men nu är det meningen att andra ska kliva fram. Nakata slutade i landslaget efter förra VM och även om Nakamura och Inamoto finns med i Sydafrika är de inte lika stora nyckelspelare längre. Båda spelarna har flyttat tillbaka till Japan efter långa karriärer i Europa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons