Jesper Sandström:8,5 miljarder kronor – du betalar

Sture Nordh, ordförande för den parlamentariska public service-kommittén, lämnar över delbetänkandet om nytt finansieringssystem för radio och tv till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i oktober.
Sture Nordh, ordförande för den parlamentariska public service-kommittén, lämnar över delbetänkandet om nytt finansieringssystem för radio och tv till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i oktober. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Under strecket
Publicerad
Annons

Public service-kommittén, med representanter från alla riksdagspartier, presenterade häromveckan sitt förslag till hur public service i framtiden ska finansieras. Allt färre tittar och betalar dagens tv-avgift, så vad vill då kommittén göra? Ja, som ett brev på posten kom de med den svenska debattens standardsvar: ”Höj skatten!”

Inte några småpengar heller, utan en skattehöjning på 8,5 miljarder – den enskilt största i mannaminne. Varför är det då så viktigt att alla betalar för tv och radio oavsett om de tar del av den eller inte? Det pratas om oberoende, som om det vore självklart att skattefinansierade, politiskt styrda medier är just oberoende – men påståendet backas aldrig upp. Det sprids en bild av att SVT och SR är balanserade på en nivå inga andra medier klarar av – när det återkommande visar sig vara tvärtom.

Annons
Annons
Annons