Annons
X
Annons
X

84 procent av de unga valde Sanders

Socialisten Bernie Sanders förlorade nattens demokratiska nomineringsmöte i Iowa – men vann de unga. Bland väljarna mellan 17 och 29 år röstade hela 84 procent på Sanders.

Kampen om Vita huset

Foto: AP

Efter nattens demokratiska nomineringsmöte i Iowa stod det klart att storfavoriten Hillary Clinton tog hem segern bland de demokratiska presidentkandidaterna. Men socialisten Bernie Sanders lockade också många väljare, och förlorade med bara med 0,2 procentenheter.

Att det skulle bli så jämt mellan kandidaterna i Iowa var för de allra flesta överraskande. Det var dock väntat att Sanders skulle locka unga, men att det skulle vara så mycket som 84 procent bland 17-29-åringar – det är förvånansvärt, enligt Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University.

– Ja, det är det. Han har stöd av många bland dem vi kallar åldrande 1960-talshippies som kommer till hans evenemang.

Annons
X

Goldford tror att unga röstar på Sanders för att han har ett konsekvent ekonomiskt budskap, där han lyfter att vi måste ta hand om arbetare, låginkomsttagare och mota de med stor ekonomisk makt. Medan Clinton sysslar med vad som kallas identitetspolitik, att människor ska känna igen sig.

– Clinton har alltid hållit på med identitetspolitik. Men det är inte ett särskilt stor grej bland vita ungdomar.

Det är dock inte första gången i USA:s historia som unga vänder sig till en sorts fadersfigur när de vill förändra något i samhället, menar Goldford.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Under sena 1960-talet var det Gene McCarthy, som ledde anti-krigsrörelsen och som kämpade mot Lyndon Johnson. Fyra år sedan, hur konstigt det än var, så attraherade Ron Paul stora skaror unga vita collegestudenter. Och nu har vi Bernie Sanders.

  Nu återstår det att se om Sanders popularitet bland unga fortsätter, när det är primärval i New Hampshire nästa vecka.

  Annons
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X