80-talisterna - en förlorad generation?

En av tio av de unga vuxna riskerar att slås ut tidigt. De tillhör en växande grupp som har hoppat av sina studier, och som varken arbetar eller ens är registrerade hos arbetsförmedlingen. Och även bland de ”anpassade” finns det problem: Studerande är den grupp i samhället som mår allra sämst, psykiskt sett. I en ny serie ska Idagsidan ta en titt på 80-talisterna - en grupp som det larmas om väldigt mycket just nu, men som forskarna märkligt nog vet väldigt lite om.

Under strecket
Publicerad
Annons

De feta tidningsrubrikerna med larmrapporter om dagens unga vuxna duggar tätt: Ungdomsarbetslösheten är rekordhög! Den psykiska ohälsan hos unga ökar! Fler unga är bidragsberoende! Fler unga förtidspensioneras! Studenter mår sämst!

Dagens unga verkar ha det svårare än tidigare kullar av unga vuxna. Den dryga miljon 80-talister (16 till 25-åringar) som finns i Sverige i dag lever under tuffare förhållanden än tidigare generationer.
Socialstyrelsen presenterade nyligen en rapport om 13 till 24-åringarnas situation där det framgår att även om många unga är friska och trivs med livet, så finns flera tecken som är oroande. Etableringen i vuxenlivet har försenats och försvårats av olika skäl. Myndighetsmässigt är vi vuxna vid 18. Men etableringsåldern, den ålder då fler än tre av fyra i en årskull arbetar, har höjts från 20 år i början av 90-talet, till 25 år i dag. För utlandsfödda är motsvarande ålder 33.
En av förklaringarna är att fler studerar på högskola: Nästan en av tre unga kvinnor och en fjärdedel
av de unga männen pluggar. Det kan förstås ses som något positivt, men då ska man veta att många väljer att studera i tider av arbetslöshet.
Ungdomsarbetslösheten är rekordhög. De unga arbetslösa har inte varit så många någon gång under 2000-talet: 38 000 är öppet arbetslösa, medan 24 000 är sysselsatta på statens bekostnad.
Mer elände: Gruppen unga vuxna utanför samhället växer snabbt. Det är en grupp som i statistiken klassificerats olika genom åren och därför är svår att jämföra på ett korrekt sätt, men klart är att den grupp unga som varken arbetar, studerar, är inskrivna på arbetsförmedlingen, gör värnplikt eller är föräldralediga ökar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons