Annons
X
Annons
X

80 procent av Sveriges unga har klimatångest

Klimatförändringarna har blivit ett vardagshot för unga, visar en ny undersökning. Oron för klimatfrågan har redan fått nästan hälften av de unga att ändra sitt beteende enligt undersökningen. Nästan 40 procent säger sig vara kunna offra en resa till Thailand eller inte shoppa kläder på ett år för att minska sin klimatpåverkan. Politikerna ignorerar det och fattar inte beslut som gynnar framtiden, skriver bland andra naturfotografen Mattias Klum och meteorologen Pär Holmgren.

En strand på Marshall-öarna. Ledare för dessa och andra öar vädjade i februari i år till FN:s säkerhetsråd om att erkänna klimatförändringar som ett internationellt säkerhetshot som riskerar invånarnas överlevnad.
En strand på Marshall-öarna. Ledare för dessa och andra öar vädjade i februari i år till FN:s säkerhetsråd om att erkänna klimatförändringar som ett internationellt säkerhetshot som riskerar invånarnas överlevnad. Foto: RUSTY MIDDLETON/AP

BRÄNNPUNKT | KLIMATET

Undersökningen visar att en majoritet – 63 procent – inte tycker att politikerna gör vad de kan för att förhindra uppvärmningen.

Klimatförändringarna är utan tvekan det största hotet som vår värld står inför, med helt enorma konsekvenser för kommande generationer. Redan vid en medeltemperaturökning på 2 grader skulle vi se en stor negativ påverkan på vår planet. Politikerna ignorerar detta faktum och fattar inte de beslut som behövs.

Det finns konkreta åtgärder att ta till för att skapa en bättre framtid. Det vore fullt tekniskt och ekonomiskt möjligt att redan nu ta beslut på 100 procent förnybar elproduktion till år 2030 och hundra procent förnybar energi till år 2050.

Annons
X

80 procent av Sveriges unga oroar sig för hur klimatförändringarna kommer att påverka deras och världens framtid, enligt en ny undersökning gjord av Cint (baseras på 1000 respondenter 15-25 år), på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Var fjärde ung får ont i magen eller känner sig olycklig när de tänker på klimatförändringarna och över hälften tänker på klimatförändringarna någon gång i veckan eller oftare.

Världen håller på att missa chansen att undvika allvarliga klimatförändringar, det blir troligtvis ett av huvudbudskapen i FN:s klimatpanel IPCC:s rapport som ska lanseras i Stockholm i september. Sedan IPCC:s senaste rapport som kom för sex år sedan har utsläppen av växthusgaser fortsatt att öka, så när som på en liten minskning i samband med finanskrisen 2008. Mellan 2000-2010 växte de snabbare än någonsin och motsvarar, enligt medias senaste rapportering, de värsta scenarierna i IPCC:s kommande rapport med förväntade temperaturökningar på fyra grader till år 2100. För att klara oss under två graders global uppvärmning måste världen bryta alla trender och prognoser och börja minska de globala utsläppen senast år 2015.

Ett stort antal klimatmodeller inom ramen för IPCC:s arbete pekar mot att vi riskerar att nå en medeltemperaturökning på fyra grader inom hundra år om vi fortsätter med dagens ohållbara resursanvändning. Fyra grader varmare skulle innebära många fler extrema oväder. Havsytan kan höjas så mycket att många av världens största städer som till exempel New York hamnar under vatten och flera öriken riskerar att dränkas. Redan vid en meters havsnivåhöjning drabbas 145 miljoner människor. Dessutom innebär fyra graders uppvärmning sannolikt att ca 40 procent av alla djurarter dör ut och att Medelhavsländerna förvandlas till något som kan liknas vid ett ökenlandskap.

Det finns alternativ till dessa katastrofscenarier, men vi måste agera nu. Den 23 mars är det dags för WWF Earth Hour. Förra året släckte 55 procent av svenskarna som en symbolhandling för att visa politikerna att de tycker att klimatfrågan är viktig och att det krävs handling nu.

Vad vill unga främst att politikerna ska satsa på? Förnybar energi är den politiska åtgärden som unga sätter främst enligt WWF:s undersökning.

Politiker – sluta att svika våra unga och planetens framtid. Tänk bortom nästa mandatperiod. Ställ om Sverige till 100 procent förnybar och hållbar energi. Vi behöver sätta tydliga mål snabbt, vi måste satsa på att utveckla energieffektivisering, vi måste bygga ut solenergi och vindkraft och vi måste skapa hållbar vattenkraft och bioenergi. Det finns goda förutsättningar i Sverige att faktiskt göra det och vi kan göra vårt land till ett framgångsexempel.

WWF:s undersökning visar också att 78 procent av de unga anser att de får ta konsekvenserna av att vuxna och beslutsfattare inte tar klimathotet på allvar. Vad beror det på att politikerna inte gör mer? Okunskap eller att det saknas politiska och ekonomiska incitament? Undersökningen visar att en majoritet – 63 procent – inte tycker att politikerna gör vad de kan för att förhindra uppvärmningen. Främst tror de att det beror på att det blir för dyrt. Endast 8 procent anser att Fredrik Reinfeldt gör ett bra jobb för att begränsa klimatförändringarna.

Oron för klimatfrågan har redan fått nästan hälften av de unga (46 procent), att ändra sitt beteende enligt undersökningen. De har valt att åka mindre bil, flyga mindre, cykla mer, åka mer kollektivt, äta mindre kött och konsumera mindre. Nästan 38 procent procent säger sig vara villiga att offra en Thailandsresa och 35 procent kan tänka sig att inte shoppa kläder på ett år, för klimatets skull.

Sveriges politiker, lyssna på de unga. Ta kraftfulla beslut som bromsar utsläppen av växthusgaser och klimatförändringarna. Ställ om Sverige till 100 procent förnybar energi.

År 2100 har våra barn blivit mor- och farföräldrar. Fredrik Reinfeldt och hans kollegor i världen har ersatts av andra beslutsfattare. Vi kommer säkert att få uppleva flera effekter av klimatförändringarna innan dess. Men det är nu vi måste agera för kommande generationer.

HÅKAN WIRTÉN

generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF

MATTIAS KLUM

fotograf och filmare

JOHANNA LAKSO

ordförande, PUSH Sverige (Plattformen där Unga Samarbetar för Hållbarhet)

HANNA NYBERG

ordförande, Sveriges Ungdomsråd

PÄR HOLMGREN

meteorolog, hedersdoktor Uppsala Universitet

Annons
Annons
X

En strand på Marshall-öarna. Ledare för dessa och andra öar vädjade i februari i år till FN:s säkerhetsråd om att erkänna klimatförändringar som ett internationellt säkerhetshot som riskerar invånarnas överlevnad.

Foto: RUSTY MIDDLETON/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X