80 procent av Sveriges unga har klimatångest

Klimatförändringarna har blivit ett vardagshot för unga, visar en ny undersökning. Oron för klimatfrågan har redan fått nästan hälften av de unga att ändra sitt beteende enligt undersökningen. Nästan 40 procent säger sig vara kunna offra en resa till Thailand eller inte shoppa kläder på ett år för att minska sin klimatpåverkan. Politikerna ignorerar det och fattar inte beslut som gynnar framtiden, skriver bland andra naturfotografen Mattias Klum och meteorologen Pär Holmgren.

Under strecket
Publicerad

En strand på Marshall-öarna. Ledare för dessa och andra öar vädjade i februari i år till FN:s säkerhetsråd om att erkänna klimatförändringar som ett internationellt säkerhetshot som riskerar invånarnas överlevnad.

Foto: RUSTY MIDDLETON/AP
Annons

Klimatförändringarna är utan tvekan det största hotet som vår värld står inför, med helt enorma konsekvenser för kommande generationer. Redan vid en medeltemperaturökning på 2 grader skulle vi se en stor negativ påverkan på vår planet. Politikerna ignorerar detta faktum och fattar inte de beslut som behövs.

Det finns konkreta åtgärder att ta till för att skapa en bättre framtid. Det vore fullt tekniskt och ekonomiskt möjligt att redan nu ta beslut på 100 procent förnybar elproduktion till år 2030 och hundra procent förnybar energi till år 2050.

Annons
Annons
Annons