Annons
X
Annons
X

80-åring och barnbarn mirakelräddade

En 80-årig kvinna och hennes barnbarn har dragits fram vid liv från husrester i Ishimaki i nordöstra Japan — nio dagar efter de naturkatastrofer som orsakade förödelse i regionen.

Av TT
Foto: REUTERS

Sumi Abe och 16-årige Jin Abe var hemma i köket när jordskalvet inträffade förra veckan, enligt etermediebolaget NHK som åberopade räddningsarbetare.

Huset kollapsade, men Jin Abe lyckades få med sig mat från kylen, bland annat yoghurt, vilket hjälpte dem att överleva i nio dagar. Så småningom lyckades Jin Abe ta sig upp på taket där han upptäcktes av en räddningshelikopter.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Deras kroppstemperaturer var ganska låga men de var vid medvetande, sade en talesman för polisen.

  Annons
  X

  Tonåringen skakade och sade sig inte ha någon känsel i ena benet, men inga ytterligare detaljer fanns om deras hälsotillstånd. De vårdas nu på sjukhus.

  Falsk ”mirakelräddning”

  Uppgifter om en liknande räddning spreds i lördags, men visade sig senare inte stämma. Då hittades en ung man vid resterna av ett hus, men han hade redan varit på ett evakueringscenter och återvänt hem.

  Annars har det har varit ont om mirakelräddningar i räddningsarbetet efter jordskalvet och tsunamin, med närmare 21 000 registrerade döda och saknade. Av dem var 8 199 konstaterat döda på söndagen och 12 722 saknades. Kyla och snö har försvårat räddningsarbetet ytterligare.

  Miyagi värst drabbat

  Värst drabbad är prefekturen (länet) Miyagi, norr om Fukushima, med 4 882 konstaterade döda. Polischef Naoto Takeuchi i Miyagi sade på söndagen att man måste försäkra sig om att kunna ta hand om över 15 000 dödsoffer.

  Också Iwate, med 2 583 bekräftade döda, har drabbats hårt. Trea kommer Fukushima med 678 döda.

  Omkring 360 000 människor saknar hem och söker skydd i tillfälliga evakueringscentrum. Japan söker nu leverantörer av hus i färdiga moduler som snabbt går att sätta upp, och Sverige har fått en förfrågan.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: REUTERS Bild 1 av 3
  Foto: REUTERS Bild 2 av 3
  Foto: REUTERS Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X