Annons

Bo Gustavsson:80-årig poet på kreativt högvarv

I ett halvt sekel har poeten, översättaren och debattören Robert Bly varit en central figur i USA:s kulturliv. Men aldrig har den ständige förnyaren, som redan på 60-talet introducerade Tomas Tranströmer för en engelskspråkig publik, skrivit bättre och friare än nu.

Under strecket
Publicerad

I dag fyller den amerikanske poeten Robert Bly 80 år. Hans status som litterär ikon hindrar inte att han befinner sig mitt uppe i ett expansivt skede i sitt författarskap. Inte många författare går på kreativt högvarv då de är 80 år gamla.

Det senaste halvseklet har Bly dominerat kulturlivet i USA genom sina olika roller som kulturarbetare. På 50-talet startade han tidskriften The Fifties som sedan blev The Sixties och The Seventies där det fördes en livlig debatt om poesin och där viktiga författarskap från Sydamerika och Europa introducerades. På 60-talet grundade han den så kallade deep image-skolan som kom att vitalisera amerikansk poesi med influenser från spansk och latinamerikansk diktning. Deep image-stilen byggde på bilder ur det undermedvetna och snabba övergångar mellan medvetna och omedvetna skikt i psyket. På 70-talet blev han en mytdiktare då han framför allt intresserade sig för föreställningar kring den Stora Modern och arketypiska gestalter. Intresset för myter har därefter följt honom genom hans karriär.

Annons
Annons
Annons