8 tips: Så fixar du studentboendet

Nu startar jakten på studentbostäder för alla dem som har fått sitt antagningsbesked – men konkurrensen om de få bostäderna är stenhård och många kommer att bli utan. SvD listar åtta tips som kan göra vägen till ett studentboende enklare.

Under strecket
Publicerad
Annons

De flesta städer och lärosäten har specifika bostadsförmedlare för studenter, med egna system och köer som ofta är kortare än den ”vanliga” bostadskön. I Stockholm sköts detta exempelvis av SSSB och i Uppsala av Studentstaden. Kolla upp reglerna för köerna då de kan skilja sig åt. Ibland måste du vara antagen för att kunna ställa dig i kö, medan andra köer enbart har en åldersgräns som begränsning. Vissa städer har fortfarande bostadsgaranti, men fungerar inte den kan de ibland hjälpa till att hitta tillfälliga bostäder.

Den finns fastighetsägare utöver de kommunala bostadsbolagen. De privata fastighetsägarna äger ofta inte lika många hus, men har inte heller alltid ett kösystem utan tillämpar ofta först-till-kvarn-principen. Sök upp dem via listor över privata fastighetsägare och ta direkt kontakt med dem för att ta reda på om de har något ledigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons