Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Resa

8 svenska pärlor mellan vinter och vår

Konsthelg på Tjörn eller arktisk gourmet-weekend? Även så här års finns resmål för en minisemester. Detta är åtta favoriter.

Kiruna
arcticgourmetcabin.com

Annons

”Lycksalig utloggning, ekologisk jämvikt och gastronomisk övertygelse”. Arctic Gourmet Cabin vet vad som får utarbetade naturjunkies att vilja korsa land och rike. Addera en av världens minsta restauranger samt norrskensskådning och du har ett svårslaget resmål för en extraordinär tête-à-tête. Restaurangen är nio kvadratmeter, men rymmer såväl fullt utrustat restaurangkök som ett ”chef’s table” med plats för fyra. Arctic Gourmet Cabin ligger i Kaalasluspa, 20 minuter från Kiruna och långt från störande stadsljus. Det gör att det finns goda chanser att se norrsken ända till slutet av mars. Här finns också spabad, bastu och två stugor med hotellstandard. Samt arktisk vildmark så långt ögat når.

Östhammar
forslundskavillan.com

I Roslagsidyllen Östhammar gömmer sig Forslundska villan – en nyrenoverad sekelskiftesvilla där paret Michaela Puls Eriksson och Luke Hurst sedan knappt ett år driver restaurang och minihotell. De träffades när de jobbade på restaurang Pontus i Stockholm, och att det är två rutinerade krogmänniskor märks både i mötet med gästerna och på tallrikarna. Råvarorna är plockade i närområdet, så långt det går. Vid ett besök under en frodigare del av året blir vi serverade tomater som smakar gudasänt. Och mycket riktigt:

– De kommer från ett självplock här i närheten, berättar Luke. Vill ni att vi ringer och ber dem öppna när ni åker förbi?

För övernattande gäster väntar även en himmelsk frukost. Tänk surdegsbröd direkt från ugnen, lokalpressad äppelmust och småkakor serverade på blommiga fat.

Orbaden
bergaliv.se

Högt uppe på Åsberget vid Orbaden, i hjärtat av Hälsingland, gömmer sig ett av landets mest spektakulära boenden: Lofthuset – ett tio meter högt trähus som är ett med naturen. Högst upp väntar ett takrum utan isolerande väggar, vilket gör det möjligt att blicka ut åt alla väderstreck. Utsikten sträcker sig långt över Ljusnans dalgång och de omgivande bergen. Med andra ord, som gjort för den som behöver samla tankarna, eller vill göra solhälsningen utan störande citybrus. Det nedre rummet har ljusa träslag och enkel inredning: en vinklad träbänk vid fönstret och futonmadrasser som bäddas med sängkläder av linne. Skogsvistelsen kombineras gärna med en spadag på närbelägna Orbaden Spa & Resort, eller vandring på Hälsingeleden; en 17 mil lång vandringsled väster om Ljusnan.

Varberg

varbergsstadshotell.com
hotellgastis.se

Varberg är Sveriges främsta kurort. Redan på 1800-talet reste utpumpade svenskar hit för att ta hälsobringande bad och gå stärkande promenader längs havet. 1903 öppnade det vackra Kallbadhuset i morisk stil som numera har sällskap av bad för alla smaker: asiatisk kontemplation på Varbergs Stadshotell & Asia Spa, thalasso på Varbergs Kusthotell och till och med en dos kommunistiskt. Det senare tillhör Hotell Gästis och är den egensinnige hotellägaren Lasse Didings verk, byggt med Lenins favoritbad i Sankt Petersburg som förebild. Han driver även det Kubainspirerade Hotell Havanna. I husets källare väntar ett spa som gjort för Kuba- och bad-älskaren Hemingway. En plats där den karibiska stämningen utlovas att aldrig vara långt borta från den gamle och havet.

Tjörn
akvarellmuseet.org

Med sitt läge på ön Tjörn, omgivet av karga klippor, är det få museer som slår Nordiska akvarellmuseets omgivningar. Här visas kända konstnärer från när och fjärran, i vår bland annat en separatutställning av den japansk-tyska konstnären Leiko Ikemura. Men här kan även amatörer leva ut sina konstnärsdrömmar i den öppna ateljén, och för den som vill utveckla sitt måleri erbjuds allt från korta prova på-pass till tredagarskurser. Museet ger även plats för andra kulturformer, bland annat det intima konsertkonceptet Gå på grund. Under våren gästar bland andra El Perro Del Mar (8 mars) och José González (12 april). Mest prisvärt är weekendpaketet Vatten, färg, mat som inkluderar museientré, middag samt övernattning i en av de fem arkitektritade gästateljéer som byggts på pålar över vattnet. 

Österlen
talldungen.se

Talldungens gårdshotell på Österlen är ett svårslaget resmål för alla som låter mat- och dryckesupplevelserna styra destinationen. Den intima gården ligger mitt bland Brösarps backar och har flera fina vandringsleder inpå knuten. Här bor och verkar Emma och David Höök, ett par som vet hur man regisserar det perfekta krog- och hotellbesöket – de gör det så bra att de till och med hyllats av New York Times. Hjärtat i huset är matsalen, som är så mysig och luktar så mycket brynt smör att man vill flytta in för gott. Intill finns ett hemtrevligt sällskapsrum med så många roliga kokböcker att man vill skaffa lånekort. Mellan måltiderna beger man sig gärna till fina Wanås Konst, en knapp timme norrut, som inleder sin vårsäsong den 2 mars.

Nora
lillahotelletnora.se
bryggerikrogen.se

Säg Nora och de flesta tänker på Tre små gummor, Maria Lang och välbevarad träbebyggelse. Men här finns också ett av Sveriges bästa hotell: Lilla Hotellet. Det ligger i en sekelskiftesvilla mitt i Nora och drivs av Peter och Peter, ett par med ovanligt bra känsla för värdskap. Det har fått dem nominerade till bästa Sverigehotell på den svenska resebranschens Oscarsgala, Grand Travel Awards, två år i rad. I Bergslagsidyllen Nora finns också Kvarteret Bryggeriet, ett varsamt restaurerat industriområde som förvandlats till ett kreativt kvarter med konstateljéer och hantverkslokaler. Här huserar även ölbryggeriet Nora Brygghus och Bryggerikrogen. Den senare drivs av Veronica Carlsson, som jobbade hos Mathias Dahlgren i fem år innan hon flyttade hem och skapade en av Västmanlands bästa restauranger. 

Grövelsjön
svenskaturistforeningen.se

816 meter över havet på Långfjällets sluttning ligger Svenska Turistföreningens fjällstation Grövelsjön, en av världens mest miljövänliga fjällanläggningar. Utanför dörren väntar tio mil preparerade skidspår i ett skidsystem som sträcker sig ända in i Norge. För den som vill vässa tekniken – eller lära sig en helt ny – erbjuds en rad olika kurser och temaveckor, exempelvis snowkite-weekend och ”tanter på tur”-dagar. 4-7 april väntar vårvinterns kanske mest balanserande weekendpaket, en kombination av längdskidåkning och yoga. På programmet står skidåkning i grupp eller solo, varvat med mjuk yinyoga, stilla meditation och närande måltider serverade i fjällstationens Krav-certifierade restaurang.

Till Toppen