Annons

8 svenska kocknamn att hålla koll på

Frida Nilsson och Martin Moses.
Frida Nilsson och Martin Moses. Foto: Christian Andersson, Christian Johansson och Tomas Yeh

De vinner tävlingar och bidrar till Michelinstjärnor – SvD Mat&resor har valt ut 8 svenska kocknamn att hålla koll på.

Under strecket
Publicerad

1 / 8

Robert Hobson

Krakas krog
Kräklingbo, Kräklings 223, Katthammarsvik
krakas.se

I Kräklingbo på sydöstra Gotland ligger ett vitt hus där närodlad grön gastronomi spelat första fiolen i snart 15 år. Det är krögare Ulrika Karlssons förtjänst att Krakas krog fått rykte om sig som en av Sveriges bästa. Till och med i global mästarklass om man ska tro White Guide, och med Robert Hobson som köksmästare har man fortsatt att utvecklas.

Englandsbördige Hobson har flera Michelinkrogar på cv:t – Murano, Oaxen och Fäviken – och på Krakas utforskar han och teamet både det odlade och det vilda som finns i krogens närhet. Långa rader av örter och grödor växer i trädgården på husets baksida, där de flesta gästers kvällar både börjar och slutar med ett glas champagne. Däremellan: nordisk kokkonst av absolut världsklass ackompanjerad av naturens skatter.

Annons
Annons

2 / 8

Desirée Jaks

Agrikultur
Roslagsgatan 43, Stockholm
agrikultur.se

Under Desirée Jaks uppväxt med mormor i Polen var matlagningen leklysten, ett experiment med smaker och råvaror som ofta var vildplockade och i säsong. Kombinerat med målmedvetet engagemang har det lett till tävlingar med Stockholm Culinary Team, medlemskap i juniorkocklandslaget samt utmärkelser som Nordic Young Chef of the Year 2018 och 360° Young Chef 2019.

I dag upptas Jaks yrkestid av rollen som köksmästare på Agrikultur; Filip Fastén och Joel Åhlins utomordentliga mini-finkorg i närheten av Vanadislunden. Här är stämningen familjär och den omsorgsfullt utvalda maten svenskproducerad. Rätterna utgår från grönsaker, med kött som komplement, och ges i många fall sin gastronomiska slutknorr direkt vid bordet. Att Michelinkritikerna imponerats lika mycket som vi är fullt förståeligt.

Annons
Annons

På matbaren Mutantur lagar Alexander Sjögren medaljglänsande skånsk kokkonst.

Foto: Oscar Wettersten

3 / 8

Alexander Sjögren

På matbaren Mutantur lagar Alexander Sjögren medaljglänsande skånsk kokkonst.
På matbaren Mutantur lagar Alexander Sjögren medaljglänsande skånsk kokkonst. Foto: Oscar Wettersten

Mutantur
Erik Dahlbergsgatan 14, Malmö
restaurantmutantur.se

”För medaljglänsande matkonst som berikat Skåne och hela det gastronomiska landskapet med en matfilosofi som gör minsta smårätt till stjärnbeströdd kökskonst.” Så hette det när Alexander Sjögren, som tidigare framgångsrikt tävlat i både Årets kock och Bocuse d’Or, utsågs till årets skånska stjärna vid Skånska Gastronomipriset 2019.

Matfilosofin som juryn hänvisar till går att uppleva på Sjögrens första egna restaurang, matbaren Mutantur, som han driver med härligt passionerad personal. Menyn omfattar 28 pricksäkra alternativ: syrligt ris med rimmad pilgrimsmussla och ponzudressing. Orelundstomat serverad med belugalinser, syltat citronskal, lök- och rabarberbuljong. Frusen kornblomst med krispig råg och vinägeraprikos. Delikat! Helgerna är vigda åt gästspel och temamiddagar.

Annons
Annons

Martin Moses, årets kock 2019, hittas just nu på hemmakrogen SK Mat & Människor.

Foto: Tomas Yeh

4 / 8

Martin Moses

Martin Moses, årets kock 2019, hittas just nu på hemmakrogen SK Mat & Människor.
Martin Moses, årets kock 2019, hittas just nu på hemmakrogen SK Mat & Människor. Foto: Tomas Yeh

SK Mat & Människor
Johannebergsgatan 24, Göteborg
skmat.se

För Martin Moses kom matlagningsintresset först i gymnasiet, men under barndomen ägnades mycket tid åt att plocka svamp och bär i skogen, att fiska och odla grönsaker. Det grundlade Martins intresse för råvarans färd från jord till bord, vilket sedermera utsåg honom till vinnare av Årets kock 2019.

Nyfiken på hur det smakar när den svenske mästaren i professionell matlagning agerar kökschef? Boka bord på hans hemmakrog SK Mat & Människor, den glatt opretentiösa restaurang som för sex år sedan öppnades av krögaren Stefan Karlsson, Årets kock 1995.

Opretentiöst betyder dock inte enkelt: menyn är baserad på ett femtontal rätter ihopsatta till tre olika avsmakningsmenyer med passande dryckespaket. Tillbakalutad lyx när den är som bäst.

Annons
Annons

5 / 8

Emma Shields

Wanås Restaurant Hotel
Wanås, Knislinge
wanasrh.se

– Jag brinner för att väcka nyfikenhet, samtidigt som det absolut viktigaste för mig är att maten ska smaka väldigt gott.

Så beskriver Emma Shields sitt kulinariska intresse, vilket hon i sommar kommer att ge uttryck för på sagolika slottshotellet Wanås i Göingeskogen där hon åtar sig rollen som kreativt ansvarig. Dessförinnan har hon bland annat hittats på PM & Vänner och Flickan, fått utmärkelsen White Guide Rising Star 2018 och kommit tvåa i fjolårets Kockarnas kamp.

Med en uttalad kärlek till det nordiska kommer Shields att fokusera på säsongens råvaror från Wanås marker samt lokala producenter när hon komponerar kvällarnas fyrarättersmenyer. Tänk ekologiska rotfrukter och naturliga viner, viltkött och vilda bär.

Annons
Annons

Jonas Alvin på Stångs Magasin drivs av att omvandla östgötska råvaror till chosefri mat.

Foto: Johanna Demir

6 / 8

Jonas Alvin

Jonas Alvin på Stångs Magasin drivs av att omvandla östgötska råvaror till chosefri mat.
Jonas Alvin på Stångs Magasin drivs av att omvandla östgötska råvaror till chosefri mat. Foto: Johanna Demir

Stångs Magasin
Södra Stångsgatan 1, Linköping
stangsmagasin.se

Priserna har haglat över Jonas Alvin sedan han för fyra år sedan blev köksmästare på vackra Stångs Magasin. Ett före detta kvarn- och hamnmagasin intill Stångåns västra strand i Linköping, vilket dessa dagar drivs som restaurang med bar. 2017 utsågs han till både Årets Östgötakock och Årets ekokock, 2018 tog han sig till final i Årets kock och i fjol blev han Årets Hagdahlskock.

Som matlagare är strävan tydlig: Alvin drivs av en kompromisslös vilja att lära sig nytt och omvandla östgötska och ekologiska råvaror till god, chosefri mat.

– Jag ser möjligheter i det enkla och tycker särskilt om att jobba med grönsaker i fokus, säger han. Något som märks på Stångs säsongsbetonade kvällsmeny ”Fokus grönt” där ingredienser från växtriket spelar huvudrollen.

Annons
Annons

GIN vill utbilda Norrköpingsborna.

Foto: Christian Johansson

7 / 8

Oliver Kördel

GIN vill utbilda Norrköpingsborna.
GIN vill utbilda Norrköpingsborna. Foto: Christian Johansson

GIN
Hospitalsgatan 8, Norrköping
gin.restaurant

Namnet ska inte förväxlas med engelska damers favoritdrink. GIN står för Gastronomi Inspiration Norrköping, vilket är precis vad man vill uppnå:

– Jag säger det med glimten i ögat, men vi vill utbilda Norrköpingsborna lite grann i gastronomi, menar köksmästare Oliver Kördel som för fem år sedan återvände till sin hemstad efter en lång tid på annat håll.

Bland annat i köket hos Vollmers, där han jobbade när Malmös mesta finkrog fick sin första Michelinstjärna. På vardagsrumsliknande GIN lagar han tillsammans med sitt lilla team fantasifulla fyra- eller sexrätters. De komponeras huvudsakligen av grönt och fisk och paras nogsamt med vin, öl eller juicer. Med hög ambition, tydligt hållbarhetstänk och stort lokalt fokus har Kördel skapat en förfinad matrestaurang, en av Östergötlands absolut bästa.

Annons
Annons

Tungt meriterade Frida Nilsson har sett till att MJ’s blivit Malmös bästa krog med rum.

Foto: Christian Andersson

8 / 8

Frida Nilsson

MJ’s
Mäster Johansgatan 13, Malmö
mjs.life

Tungt meriterade Frida Nilsson har sett till att MJ’s blivit Malmös bästa krog med rum.
Tungt meriterade Frida Nilsson har sett till att MJ’s blivit Malmös bästa krog med rum. Foto: Christian Andersson

För ett par år sedan omdanades Malmös mest klassiska logi, Mäster Johan på Gamla Väster, till stadens första destinationshotell MJ’s. Det fräschades upp till att bli en förstklassig men avslappnad oas och som en av Skånes mest lysande kulinariska stjärnor fick Frida Nilsson fria händer i rollen som kökschef.

Hennes meritlista är lång – silverplats i Kockarnas kamp, erfarenheter från Michelinbelönade Gastrologik och utmärkelsen White Guide Rising Star i fjol – så inte är det konstigt att MJ’s klivit fram som stadens främsta krog med rum.

Medelhavsflirten är uppenbar: designen för tankarna till en grönskande sydeuropeisk innergård och matsedeln erbjuder mellanrätter som styrs av säsongens grönsaker. Bäst upplevelse får du om du låter kock och sommelier guida.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons