Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

8 snabbmatskedjor att längta efter

Ekologiska burritos, egyptiska gatumat­hipsters och Wimbledonvinnarens smash-burgare. Detta är snabbmatskedjorna som borde öppna i Sverige – nu

Text: Argot Murelius - 27 december 2018
Annons

Zööba
Ursprung: Kairo, Egypten.
zoobaeats.com

Eklektisk, egyptisk gatumat. Hippt förpackad, med en hälsosam inriktning och tillsatsbefriade ingredienser. Kairobaserade Zööba är lika färggrann och kryddigt exotisk som den egyptiska huvudstadens Khan el-Khaili-basar är ändlöst fascinerande. Kedjan startade 2012, blev snabbt en stor succé och står nu i färd med att öppna 20 utposter i bland annat Bahrain och Saudiarabien. Planen är att sakta men säkert sprida sitt vego-tunga evangelium jorden runt. Menyn är modernt medelhavsfrisk med bön- och linssallader, hummus och baba ganouch, några eldiga shawarma-varianter samt falafel förstås, som här kallas ta’amia. Zööbas gudomliga kikärtsbollar vann för övrigt förstapris vid Londons falafelfestival i fjol.

Annons
Annons

Teremok
Ursprung: Moskva, Ryssland.
teremok.ru

Inte någon vanlig babusjka-farmors blini. Knappast heller serverat på blommigt porslin med krusiga detaljer och samovar-snits. Hos ryska Teremok presenteras maten i en typisk snabbmatsmiljö som vill tävla med McDonald’s. Före detta fönsterputsaren Mikhail Goncharov startade kedjan 1998 med en liten kiosk i Moskva, idag finns det 300 restauranger över hela nationen vars klassiska ryska meny är skapad av Goncharovs mor. Tänk rödbetsrykande borsjtj-soppa, pannkaksliknande blinis fyllda med laxrom och gräddfil, pelmeni-knyten och ”sill i pälskappa”; en sillsallad och majonnäsbomb som med fördel ackompanjeras av en kall kvass, fermenterad rågbrödsdricka. 2017 öppnade Teremok två restauranger i New York som blott ett år senare slog igen, enligt Goncharov för att myndigheterna varit så ”öppet fientliga”.

Le Pain Quotidien
Ursprung: Bryssel, Belgien.
lepainquotidien.com

Ett ombonat bagerikafé med hemma hos-känsla och helylle-rustik mat. Kanske rent av ett glas vin därtill. Serverat vid ett gemensamt bord där det är lätt att slå sig i slang med grannen. Busenkelt och smakfullt, långt ifrån snabbmatsplastigt. Belgiska Le Pain Quotidien, det dagliga brödet, grundades 1990 av kocken och bagaren Alain Coumont. Han dekorerade matsalen med loppisfynd och ett långbord som skulle bli kedjans signum, tillverkat av golvplank från pensionerade tågvagnar. Originalstället på lummiga rue Dansaert i Bryssel jäste raskt till tio annex inom loppet av några månader och expanderade vidare runt Europa, USA, Latinamerika, Mellanöstern och Asien. Idag kan man äta Coumonts surdegsmackor till frukost, lunch och middag på 220 platser i 18 länder.

Annons
Annons

Bob’s
Ursprung: Rio de Janeiro, Brasilien.
bobs.com.br

Bob är amerikansk-brasilianske tennisspelaren Robert Falkenburg. Han vann Wimbledon 1948, blev därefter erbjuden kontrakt som proffs-spelare men tackade nej för att i stället öppna en mjukglassbutik på Copacabana. Det var knöligt i början när myndigheterna inte lät honom importera ingredienser från USA. Bob bemästrade dock glasstillverkningen med lokala råvaror och verksamheten blomstrade till en regelrätt über-amerikansk krog med burgare, varmkorv och milkshakes. Därmed var Brasiliens första snabbmatsställe ett faktum. En aldrig tidigare skådad nymodighet som lockade det vackra folket och blev landets mest framgångsrika utskänkningsbusiness. Idag finns över tusen Bob’s-ställen i Brasilien, Portugal, Chile och Angola. Storsäljaren är, och
har alltid varit, dubbelburgaren Big Bob.

Matsuya
Ursprung: Tokyo, Japan.
matsuyafoods.co.jp

När en gaijin (utlänning) ska dechiffrera en japansk meny slutar det ofta med språkliga fadäser och felbeställningar. Lösningen på problemen och genvägen till en bekymmersfri måltid i Japan heter Matsuya. Här stiger du in och välkomnas av en automat med foton på alla maträtter. Du petar in ett mynt, trycker på knappen vid utvald bild och tar kvittot som maskinen spottar ut. Raskt därpå, med japansk precision, dyker det upp en servitör med en rykande het gyudon; en skål med ris och strimlad biff eller curry, till det facila priset av 47 kronor. Kedjan, med sina drygt 1 000 serveringar, har matat stressade ”office ladies” och ”salary men” sedan 1966. Dess största konkurrent är Yoshinoya, med ett liknande koncept, men Matsuya lockar rutinerade gyudon-fans med gratis misosoppa och te.

Annons
Annons

Chipotle Mexican Grill
Ursprung: Denver, USA.
chipotle.com

Chipotle, en mexikansk-klingande fiesta vars namn härstammar från aztekernas ord för rökt jalapeño, föddes i Denver 1993 efter att kocken Steve Ellis varit i San Francisco och upptäckt taquerías-trenden. Sedan dess har kedjan öppnat över 2 000 dörrar i USA, Kanada, England, Frankrike och Tyskland. Den kryddstarka kassakon klappar sig på ryggen för att man bannlyst produkter med GMO och hormoner, för att merparten av råvarorna är ekologiska och för att fläsket kommer från glada grisar. Zeppelinar-stora burritos, välstoppade tacos och Babels torn-aktiga sallader komponeras snabbt och effektivt, enligt gästens egna specifikationer. Att det handlar om kalorisensationer behöver vi knappast påpeka.

Samtaesong
Ursprung: Pyongyang, Nordkorea

Det heter inte hamburgare, utan ”köttfärs med bröd”. För att beveka Nordkoreas regim och dess förbud mot västerländska ord tvingades de singaporianska affärsmännen som ville öppna Nordkoreas första snabbmatskedja att tänka om menyn. Krogens namn är även det en smörig vink till överheten. Samtaesong betyder tre stora stjärnor, som i Kim Jong-il, hans far Kim Il-sung och hans mor Kim Jong-suk. Den friterade kycklingen serveras inte med coleslaw, utan med mer tilltalande kimchi. Pommes frites presenteras i kaffekoppar av papp och våfflorna är rart dekorerade med bananskivor. Därtill ser inredningen ut att vara hämtad från 1982.

– Jag är en fighter, jag gillar utmaningar, förklarar Patrick Soh idén att starta en snabbmatskedja i Nordkorea. Samtasong har idag fem restauranger i landet.

Jolliebee
Ursprung: Quezon City, Filippinerna.
jollibee.com.ph

London, Milano och New York har precis fått egna utposter av filippinska Jollibee; en megakedja vars gladlynta meny föreslår inhemska favoriter såsom Chickenjoy (friterad kyckling med chilikick), Fiesta noodles (även kallad pancit palabok, en klassisk nudelrätt med räkor, fläsk och ägg) samt Jolly spaghetti (pasta med skinka och korvbitar dränkta i en söt sås och toppad med ost). Den logiska drycken i den filippinska snabbmatshimlen är förstås ananasjuice eller bubbel-te. Härligheten avrundas med en McDonald’s-liknande pajkreation fylld med mango. Verksamheten startade för 40 år sedan som en familjeägd glasskiosk i Quezon City, omtyckt för sin joviala personal och käcka bi-maskot. Idag har biet spridit sig till 1 300 restauranger, varav 200 utanför Filippinernas gränser.

Annons