Annons

8 New York-krogar som gjort Hollywoodkarriär

Från råbiffen i ”Wall Street” till steken i ”Djävulen bär Prada”. Detta är restaurangerna för dig som vill äta som en filmstjärna.

Under strecket
Publicerad

PJ Clarke’s har synts i filmer och serier sedan 1940-talet. Nu senast i ”Mad men”.

Foto: Frank Ockenfels Bild 1 av 1

1 / 8

Oscarsburgare – P J Clarke's

PJ Clarke’s har synts i filmer och serier sedan 1940-talet. Nu senast i ”Mad men”.
PJ Clarke’s har synts i filmer och serier sedan 1940-talet. Nu senast i ”Mad men”. Foto: Frank Ockenfels

Här pratar vi klassisk mark. Redan i ”Förspillda dagar”, fyrfaldig Oscarsvinnare från 1945, spelade bistron PJ Clarke’s en viktig roll. Filmkarriären fortsatte sedan med bland annat ”Annie Hall” och ”Mad men”. Det anrika ställets historia sträcker sig ända tillbaka till 1884, men sitt nuvarande namn fick man när bartendern Patrick Joseph Clarke tog över 1912. Han serverade såväl Sinatra som Monroe, Buddy Holly passade på att fria till sin fästmö här och Nat King Cole döpte PJ:s baconburgare till hamburgarnas Cadillac. Vi kan bara instämma.

Adress: 915 3:rd Avenue

P.J. Clarke's Restaurant and Bar | Homepjclarkes.com
Annons
Annons

Buddakan, för dig som vill leva ut dina ”Sex and the city”-drömmar.

Foto: Elle Jota/IBL Bild 1 av 1

2 / 8

Fest med Carrie – Buddakan

Buddakan, för dig som vill leva ut dina ”Sex and the city”-drömmar.
Buddakan, för dig som vill leva ut dina ”Sex and the city”-drömmar. Foto: Elle Jota/IBL

Få serier har fått så många att drömma om ett liv på Manhattan som ”Sex and the city”. Åtskilliga fenomen, drinkar och platser i the big apple har sin berömmelse att tacka Carrie & co för. Så även asiatiska restaurangpalats som Tai, Sea och Buddakan.

Lyxkinesen Buddakan medverkar i den första filmen som gjordes efter serien, det är här Carrie Bradshaw har sin förlovningsfest med av-och-på-partnern Mr Big. Buddakans interiörer med gyllene takkronor och gigantiska långbord bjuder på maximal dekadens, känslan är som att vara hemma hos en opiumkung i 20-talets Shanghai. Maten är god, men var beredd på att dina bordsgrannar kommer fotografera varenda rätt. Drick en Tranquility – oolongte med smak av citrongräs och vodka – och besök det sexiga guldbiblioteket om du vill leva ut ”Sex and the city”-fantasin.

Adress: 75 9th Avenue

Buddakan NYCbuddakannyc.com
Annons
Annons

Har du tur tar Woody Allen fram sin klarinett på Bemelmans bar.

Foto: Randy Duchaine/IBL Bild 1 av 1

3 / 8

Allens favorit – Bemelmans Bar

Har du tur tar Woody Allen fram sin klarinett på Bemelmans bar.
Har du tur tar Woody Allen fram sin klarinett på Bemelmans bar. Foto: Randy Duchaine/IBL

Hotellet Carlyle gick förr under namnet Vita huset i New York eftersom John F Kennedy bodde där så ofta. En annan stamgäst är Woody Allen som spelat in ett flertal filmer på Carlyle och dessutom uppträder med sitt jazzband i baren på måndagar. En klarinettspelande Allen är en speciell upplevelse som förstärks om man sett filmen ”Hanna och hennes systrar”, då det är hit stjärnregissörens karaktär tar sin dejt för att lyssna på jazz. Bemelmans Bar är uppkallad efter författaren Ludwig Bemelman vars målningar pryder barens väggar. Han gjorde dem i utbyte mot att bo gratis på hotellet i ett år. Listan över andra celebriteter som bott här innefattar såväl prinsessan Diana som Jay-Z.

Adress: 5 E 76th street

Rosewood Hotels and Resorts | Luxury Hotels and Resortsrosewoodhotels.com
Annons
Annons

Kitschig miljö på Russian Tea Room.

Foto: Langbehn/IBL Bild 1 av 1

4 / 8

Hipsterhäng – Russian Tea Room

Kitschig miljö på Russian Tea Room.
Kitschig miljö på Russian Tea Room. Foto: Langbehn/IBL

Denna restaurang och festlokal startades på 1920-talet av pensionerade medlemmar från den ryska baletten och blev snabbt en samlingsplats för kultureliten. Här njuter man av blinis med kaviar och dricker iskall vodka ur silverbägare. Men framförallt går man hit för den kitschiga miljön som ser ut att vara hämtad ur en Wes Anderson-film. Mycket riktigt premiärvisade hipster-regissören sin film ”Grand Budapest hotel” här, men cineaster känner framförallt igen restaurangen med balsal och isskulpturer från klassiker som ”Manhattan”, ”Tootsie” och ”När Harry mötte Sally”. Kul kuriosa är att Madonna jobbade i garderoben på 1980-talet och att det är här Carrie Bradshaw går på sin första dejt med den ryska kavaljeren i ”Sex and the city”.

Adress: 150 West 57th Street

Kitschig miljörussiantearoomnyc.com
Annons
Annons

21 Club gör Manhattans bästa råbiff, enligt Gordon Gekko.

Bild 1 av 1

5 / 8

Rå som Gekko – 21 Club

21 Club gör Manhattans bästa råbiff, enligt Gordon Gekko.
21 Club gör Manhattans bästa råbiff, enligt Gordon Gekko.

21 Club känns främst igen på sina färgstarka jockeystatyetter som dekorerar entrén. Trots namnet har restaurangen aldrig varit en medlemsklubb, däremot har gästerna valts med omsorg ända sedan invigningen 1930. Filmstjärnor som Humphrey Bogart, Joan Crawford och Sophia Loren brukade hänga här, liksom alla amerikanska presidenter sedan Roosevelt. I dag lockar man samtida höjdare som Bill Gates och Donald Trump. Filmer som utspelar sig på 21 Club har ofta framgångs-tema, ett exempel är ”Wall street” där Gordon Gekko lär adepten Bud Fox att man i finanskretsar äter råbiff. Nästan 30 år senare är det fortfarande den populäraste rätten på menyn. Det går att få bord utan större svårigheter, så länge du inte är klädd i jeans och sneakers.

Adress: 21 W 52:nd Street

21 Club - Manhattan Restaurant and NYC Event Venueshttp://www.21club.com/web/onyc/21_club.jsp
Annons
Annons

Smith & Wollenskys stek, ett måste för Vogues Anna Wintour.

Bild 1 av 1

6 / 8

Djävulens stek – Smitt & Wollensky

Smith & Wollenskys stek, ett måste för Vogues Anna Wintour.
Smith & Wollenskys stek, ett måste för Vogues Anna Wintour.

Vogues chefredaktör Anna Wintour har banat vägen för samtidens trendiga köttdieter. En lättstekt lunch från Smitt & Wollensky tillhör hennes veckorutin, vilket skildras i filmen ”Djävulen bär Prada” som är baserad på en bok skriven av en före detta assistent. I filmen får den stackars hjälpredan i uppdrag att leverera en perfekt stek från restaurangen till sin chef, spelad av Meryl Streep. Även andra höjdare, både fiktiva och verkliga, dras till detta köttempel. Här äter till exempel seriemördaren Patrick Bateman en stek utan tillbehör i ”American pyscho”. Smitt & Wollensky öppnade sin första restaurang på Manhattan 1977 och har sedan dess expanderat till en rad amerikanska städer.

Adress: 797 3rd Avenue

För stekälskaresmithandwollensky.com
Annons
Annons

På Grand Central står ostronen i centrum.

Foto: Natan Dvir/IBL Bild 1 av 1

7 / 8

Ostronklassiker – Grand Central Oyster Bar

På Grand Central står ostronen i centrum.
På Grand Central står ostronen i centrum. Foto: Natan Dvir/IBL

Tågstationen Grand Central känns igen från en rad filmklassiker, däribland ”Men in black” och Hitchcocks ”I sista minuten”. Nästan lika berömd är stationens hundraåriga ostronbar. I Ian Flemings novell ”007 in New York” passar gourmanden James Bond på att äta deras ostronstuvning med salta kex under sitt besök på Manhattan. I matfilmen ”Julia & Julia” får vi veta att Julia Child, spelad av Meryl Streep, älskar samma ostronstuvning och har till och med ett recept som heter just Grand Central oyster stew. New York-institutionen är även ett åter-kommande lunchställe för Don Draper och Roger Sterling i ”Mad men”. Reklamrävarna lockas dock inte av ostronen utan är mer intresserade barens dry martinis.

Adress: 89 East 42nd Street

New York's Freshest Oysters & Seafood |oysterbarny.com
Annons
Annons

8 / 8

Teaterfavorit – Rum House

Rum House, vars dova inredning för tankarna till Hemingways Key West, är stället där gräddan av Broadways skådespelare tar sig ett järn innan eller efter föreställningen. Här har bland annat Jake Gyllenhaal druckit whiskey medan Jon Hamm, mer känd som Don Draper i ”Mad men”, föredrog old fashioned. Tack vare filmen ”Birdman”, som i fjol kammade hem fyra Oscars, har Rum House även blivit en attraktion för biobesökare. Det är här Michael Keatons avdankade superhjälte får veta att han ska få en urusel recension av en teaterkritiker dagen därpå. Förutom glimtar av Broadwaystjärnor kan man passa på att njuta av klassiska cocktail och pianouppträdanden, ibland med skådisar som Bill Murray.

Adress: 228 W 47th Street

Klassiska cocktailtherumhousenyc.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons