Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Rykande wagyutartar på biodynamiska M Raw. Foto: Jodi Hinds
Resa

8 måsten i London just nu

Nyöppnade flaggskeppsbutiker, trendiga tebarer och underkläder i kulturell kontext. London lever upp på hösten. Detta är händelserna du inte får missa i november.

Biodynamisk lyx – M Raw

Det låter nästan som en motsägelse, men nyligen har Londons första finkrog som enbart serverar biodynamisk och glutenfri mat öppnat sina dörrar för kostmedvetna gäster. Det är också en av stadens första restauranger som har den eftertraktade cobiafisken på menyn. M Raws lokaler rimmar förstås väl med konceptet, det är elegant minimalism med en air av exklusiv medlemsklubb. Rätterna som dukas fram fullkomligen exploderar i färg, smak och konsistens och domineras av asiatiska inslag. Sashimi på kungsmakrill och vild röding följs av rökt wagyutartar med hönsägg, äpple, fermenterade grönsaker och en "hot earth bowl" smaksatt med ryggbiff. Resultatet? Det sjunger i gommen, inte minst när anrättningarna paras med utmärkta naturviner.

Adress: 70 Victoria St

M Restaurants | Winner Best UK Restaurant! GRILL, Steak & RAW. mrestaurants.co.uk

Fantastiskt foto – Tate Modern

Det har redan beskrivits som årets händelse inom fotografi. När Tate Modern öppnar sin stora säsongsvisning "The radical eye" får allmänheten för första gången möjlighet att se sällsynta fotografier ur Sir Elton Johns privata arkiv. Sångaren började köpa fotokonst för 25 år sedan och i dag är hans samling en av de största i Storbritannien med över 7 000 bilder tagna under den första halvan av 1900-talet. Bland namnen märks bland annat Man Ray och Berenice Abbott. Tate Modern visar ett hundratal av stjärnans fotografier fram till 7 maj 2017.

Adress: Bankside, Southwark

Tate tate.org.uk

Hett barhäng – Burdock

Färgstarka väggar i Shoreditch.
Färgstarka väggar i Shoreditch. Foto: IBL

Krom, koppar och nakna tegelväggar. Hantverksöl, välmixade cocktail och en vinlista värdig finsmakare. Nyöppnade Burdock, som huserar på femstjärniga The Montcalms bottenplan, har snabbt blivit en omtalad mötesplats i färgstarka Shoreditch, så populär att bokning är att rekommendera. Sittande till bords fastslår vi att även smårätterna är värdiga barens goda rykte. Ett par skivor stekt Yorkshire-ripa med kronärtskocka sköljs lätt ner med bubblande Finsbury spritz och en fruktig Our Queen of Jalisco. Men lämna plats åt en "freakshake", en milkshake så överdådigt toppad med sötsaker, grädde och frasiga våfflor att det kan bli vissa problem att resa sig ur de mintblå fåtöljerna.

Adress: 22–25 Finsbury Sq, Hoxton

Burdock burdocklondon.com

Nytt flaggskepp – Polo Ralph Lauren

Vila ut i en fåtölj efter shoppingen.
Vila ut i en fåtölj efter shoppingen.

Du möts av något sofistikerat. Det är förstklassiga kläder och personlig service, men också sann innovation. Det är mer än en butik, det är en upplevelse. Ralph Laurens son David skrattar när han ska beskriva den första europeiska flagg-skeppsbutiken hans fars klädmärke nyligen öppnade i Mayfair. Men han menar allvar och när vi står i butikens källare blir det tydligt. Varje våning har ett tema – från förfinad herrekipering till barnkollektioner – men det är här nere uppfinningsrikedomen märks i form av Polo custom shop. Här kan kunder skräddarsy egna tolkningar av klassiska Polo-kläder som den ikoniska pikétröjan. När beställningen är klar är det bara att luta sig tillbaka i en fåtölj, kika på väggarnas Bruce Weber-fotografier och beställa en espresso.

Adress: 169-173 Regent Street

Ralph Lauren UK: The Official Ralph Lauren Online Shop ralphlauren.co.uk

Nionde himlen – The Ninth

Stjärnkocken Jun Tanaka överser numera nio restauranger i London.
Stjärnkocken Jun Tanaka överser numera nio restauranger i London.

Förklaringen till den franska lyxserveringens namn The Ninth är lika enkel som självklar: det är den nionde restaurangen som stjärnkocken och programledaren Jun Tanaka överser. Det är dock den första han driver under egen flagg. Öppnandet skedde nästan helt i skymundan; Tanaka ville att maten skulle tala för sig själv. Och det har den gjort. Knappt ett år senare fick The Ninth sin första Michelinstjärna och vi tackar vår egen lyckliga stjärna för att vi lyckades norpa ett av de åtråvärda borden. Framför oss dukar herr Tanaka själv fram karamelliserad pilgrimsmussla med ärt- och hasselnötspesto följd av kolgrillad havsruda, kanderad citronmiso och fänkålsallad. Avrundningen, rosmaringlass för två, är perfekt. The Ninth ligger mitt i centrala London, men skulle vara värt en lång omväg.

Adress: 22 Charlotte St, Fitzrovia W1

The Ninth - Jun Tanaka's Restaurant in Charlotte Street theninthlondon.com

Stjärnglans – Ara Vartanian

Brasilianska smyckesdesignern Ara Vartanian kunde inte ha fått en bättre musa. Så fort Kate Moss klev in i hans butik i São Paulo för fyra år sedan var hon golvad. Eller som hon uttryckte det i New York Times: "jag ville ha allt. Och det vill jag fortfarande". När habegäret numera slår till kan supermodellen lätt strosa ner till Mayfair där Vartanian nyligen slog upp portarna till sin första europeiska butik. Den är formgiven av arkitektbyrån Estudio Tupi och känns trots sin extravagans både lekfull och personlig. De drygt 300 bijouterierna, med typiska Vartanian-kännetecken som upp- och nervända diamanter och utmanande kraghalsband i vitt guld, ligger och glänser i en miljö präglad av 50-talsmöbler, vinylspelare och dyr whisky. Rock’n’roll och tidlös finess på en och samma gång.

Adress: 44 Bruton Place, Mayfair

Home | Ara Vartanian aravartanian.com

Gullig gågata – Leather Lane

Namnet till trots var det länge sedan någon läderhandel förekom på Leather Lane. Nuförtiden är denna förtjusande gata, som ligger parallellt med diamantdistriktet Hatton Garden, en favorit för Londonbor som vill strosa i charmig miljö där det bästa av stadens historia förenas med moderna trender. Den anrika gatumark-naden, där man i 400 år sålt frukt, grönsaker och blommor till grannskapet, gnuggar sömlös axel med sprillans nya initiativ. Vi slår ett särskilt slag för tebaren Good & Proper Tea (nr 96), mikrobryggeriet The Craft Beer Co. (nr 82) och klädmärket Bielle för de eleganta klänningarna (nr 87). Leather Lane påminner närmast om en brittisk småstad där alla känner alla. Väldigt ovanligt, och värde-fullt, mitt i centrala London.

Adress: Clerkenwell, EC1

Dolt under ytan – V&A Museum

V&A Museum visar i höst historien om våra underkläder.
V&A Museum visar i höst historien om våra underkläder. Foto: James Gourley/IBL

När V&A plockar av sig plaggen hör London upp. Årets stora utställning på stadens främsta konst- och designmuseum behandlar nämligen våra kläder under kläderna. Med hjälp av 200 munderingar visas historiska trender och stilar samtidigt som vårt förhållningssätt till den mänskliga kroppen analyseras. För vad säger egentligen drottning Victorias pantalonger om den tid hon regerade? Eller David Beckhams kalsongreklam om vår egen tid? Det är en hel del latex bland all skir spets och allt silke, men trots sitt ämne är "Undressed – a brief history of underwear" mer intressant än sexig. Här hamnar fantastiska kreationer av Jean Paul Gaultier och Alexander McQueen i en berikande kulturell kontext. Visas fram till 12 mars 2017.

Adress: Cromwell Rd, Kensington

V&A · The world's leading museum of art and design vam.ac.uk

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen