Annons

8 livsmedel som motverkar inflammation

Man tror att inflammationer ligger bakom några av våra vanligaste folksjukdomar. Andra orsaker till sjukdom kan vara stress, rökning, övervikt och för lite motion. Genom att äta rätt sorts mat kan du alltså göra mycket för din hälsa. Här är 8 livsmedel som tros kunna motverka inflammation, listade av sajten Health.com. Klicka dig fram mellan bilderna för att läsa.

Under strecket
Publicerad
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

1 / 8

Foto: COLOURBOX

Feta fiskar som lax, makrill och sardiner är rika på omega-3-fettsyror som har visat sig kunna motverka inflammation. För att kunna dra nytta av detta behöver du dock äta fisk flera gånger i veckan och den bör vara tillagad på ett hälsosamt sätt. En studie från University of Hawaii från 2009 visar nämligen att de som åt ugnsstekt eller kokt fisk minskade risken att drabbas av hjärtsjukdom med 23 procent jämfört med de som åt fisken i saltad, stekt eller torkad form. Gillar du inte fisk kan tillskott vara ett alternativ även om de inte är lika hälsofrämjande som att äta fisk.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

2 / 8

Foto: COLOURBOX

Äter du sädesslag i form av fullkorn istället för raffinerade (som i vitt bröd, flingor, ris och pasta) kan du minska risken för inflammation. Det här beror på att fullkorn innehåller mer fibrer, som har visat sig kunna reducera C-reaktivt protein, en inflammationsmarkör i blodet. Dessutom innehåller de oftast mindre socker. Se dock upp med fullkornsprodukter, för långt ifrån alla är hälsosamma. Kolla innehållsdeklarationen och se till att fullkorn kommer som första ingrediens, samt att det inte finns något tillsatt socker.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

3 / 8

Foto: COLOURBOX

Bladgrönsaker är rika på E-vitamin och studier har visat att vitaminet kan spela en nyckelroll i att skydda kroppen från cytokiner, som är pro-inflammatoriska molekyler. Några exempel är spenat, grönkål och broccoli. Bladgrönsaker har också högre koncentration av vitaminer och mineraler som kalcium, järn och sjukdomsbekämpande fytokemikalier.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

4 / 8

Foto: COLOURBOX

Nötter är rika på hälsosamma fetter som effektivt bekämpar inflammation. Det här gäller i synnerhet mandlar som också är rika på fibrer, kalcium och vitamin E, samt valnötter som innehåller mycket alfa-linolensyra (en slags omega-3-fettsyra). Alla sorters nötter är dock fullmatade med antioxidanter som hjälper din kropp att bekämpa samt reparera skador orsakade av inflammation.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

5 / 8

Foto: COLOURBOX

Färgstarka grönsaker är en naturlig del av en hälsosam diet. Paprika finns i en rad olika färger och de är rika på antioxidanter som bekämpar inflammationer. Starka chilifrukter är en paprikasort som producerar capsaicin, en kemisk förening som ofta har använts för att reducera smärta och inflammation.

Annons
Annons

6 / 8

Tomater kan reducera inflammation hos en del människor. Dock kan effekten vara den motsatta för somliga, så var vaksam på vad som fungerar för dig. Röda tomater är rika på lykopen som har visat sig kunna motverka inflammation i lungor och resten av kroppen. Tillagade tomater har ett ännu högre innehåll av lykopen, så tomatsås fungerar också. Tomatjuice går också bra, visar en iransk studie från 2012.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

7 / 8

Foto: COLOURBOX

Rödbetan (samt rödbetsjuice) är färgstark och rik på antioxidanter, som har visat sig kunna bekämpa såväl inflammaton som cancer och hjärtsjukom. De två sistnämnda på grund av innehållet av fibrer, C-vitamin och betalainer, ett växtpigment.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

8 / 8

Foto: COLOURBOX

Gurkmejan ger curryn dess gula färg. I kroppen verkar den antiinflammatoriskt genom att inaktivera proteinet MF-kappa B som reglerar immunsystemet och triggar inflammation, har forskning visat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons