Annons

Analytikernas tips: 8 heta vinnaraktier

Stuva om aktieportföljen – bli en vinnare. Här finns de åtta aktuella aktier som SvD Börsplus just nu rekommenderar att du ska köpa. Och ett jättebolag där frågetecknen bara tycks bli fler och fler.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 10

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT

2 / 10

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Byggpartner: Nu blommar det

Byggbolaget från Dalarna rosade inte marknaden första året som börsbolag. Aktieägarna fick nöja sig med kurbitsbilder i rapporterna. På sistone har det blivit bättre och Q1-rapporten var direkt glädjande.

Trots en sträng vinter stärktes marginalen. Med utmärkt orderingång och positiva tongångar från vd så finns det därför gott hopp om ett markant marginallyft för helåret. I Börsplus optimistiska scenario skissar vi på hur det blir om Byggpartner når sitt mål om 5 procents rörelsemarginal. Då är aktien en dubblare på ett par års sikt.

Vårt försiktiga huvudscenario i tabellen nedan räcker däremot ”bara” till en okej avkastning som nästan uteslutande kommer från den generösa utdelningen. (I morgon torsdag den 17 maj avskiljs 2,50 kr)

Byggpartner
Börskurs:37,00
Antal aktier (miljoner):12,1
Börsvärde:448 Mkr
Nettokassa:64 Mkr
VDOlof Sverker Källgården
StyrelseordförandeTorsten Stefan Josephson
SvD Börsplus huvudscenario
2018E2019E2020E
Omsättning1 4501 4941 538
- Tillväxt3%3%
Rörelseresultat515254
- Rörelsemarginal3,5%3,5%3,5%
Resultat efter skatt404142
Vinst per aktie3,273,373,47
Utdelning per aktie2,502,753,00
Direktavkastning6,8%7,4%8,1%
Operativt kapital/omsättning-1%-1%-1%
Nettoskuld/EBIT-1,5-1,6-1,6
P/E11,311,010,7
EV/EBIT7,47,06,7
EV/Sales0,30,20,2

Börsplus magkänsla är att Byggpartner är ett ganska välskött bolag men att byggverksamhet alltid är känsligt för störningar och avhopp. Det som är välskött idag kan på kort tid raseras.

Därtill finns en rätt stor konjunkturrisk. Det pessimistiska scenariot visar att aktien ledigt kan halveras om bolaget tappar stinget och/eller en djup konjunktursvacka slår sönder lönsamheten.

Börsplus grundsyn är dock att byggsektorn kommer ha det fortsatt hyggligt även om bostadsmarknaden står och stampar. Särskilt Byggpartner profil mot kommunalägda bostadsbolag och kunder utanför Stockholm är rätt gynnsam.

Är man inte negativ till byggsektorn så är Byggpartner klart köpvärt, i huvudscenariot en godkänd sparaktie men med chans till dubbling om det vill sig riktigt väl.

Fotnot: Analysen skrevs när aktien stod i 37 kronor.

/Peter Benson*

 • Läs mer om bolaget i Börsplus Analysarkiv (krävs Börsplus-prenumeration)
Annons
Annons

3 / 10

Balco: Feststämning på balkongen

Det går bra för bolaget. Orderingången på Balcos inglasade balkonger ökar 24 procent under första kvartalet, försäljningen med 5 procent och rörelseresultatet hade ökat drygt 10 procent om redovisningen varit densamma som i fjol.

Bra så. Svårigheten är att artbestämma företaget. Är Balco det tillväxtbolag som utvecklingen sedan 2014 tyder på? Eller är detta ”bara” ett supercykliskt bolag som just nu befinner sig i den bästa av världar (låg ränta, höga bostadspriser) och är nära toppen?

SvD Börsplus, och börsen, har lutat åt det senare vilket förklarar att värderingen inte är hög. Veckans rapport ändrar kanske inte den bilden men det kan noteras att medieskriverierna om fallande bopriser inte alls sänkt intresset i kundledet för att spendera några extra kronor på nya fina balkonger istället för att renovera de gamla.

Vd Kennet Lundahl låter ännu mer optimistisk än vanligt och talar om en slående stark start på 2018 i termer av offertläge. I grund och botten finns ett renoveringsbehov, anser han, som är starkt eftersatt i många länder. Det driver marknaden.

Bolaget lär åtminstone leva i den bästa av världar ett tag till, alltså. Vi försöker fånga något i den stilen i vårt huvudscenario där Balco växer 10 procent och bättrar på marginalen något. Når man upp till målet på 13 procents marginal är uppsidan större (optimistiskt scenario) även utan några tillväxtmultiplar (vi använder EV/Ebit 11). Vänder cykeln ned ser det inte lika skoj ut förstås.

Riskerna på bostadsmarknaden håller nere många aktier. Något spel på att detta är obefogat kan man kosta på sig i en aktieportfölj. Balco är ur det perspektivet ett av de bättre alternativen.

Fotnot: Värderingen gjordes när aktien stod i 66:50 kronor.

/Daniel Svensson

 • Läs mer om bolaget i Börsplus Analysarkiv (krävs Börsplus-prenumeration)
Annons
Annons

4 / 10

Nilörngruppen: Förpackat och klart

Etikettbolaget presenterade i veckan en svag kvartalsrapport men av godartade skäl:

 • Valutaeffekter tynger (främst på grund av svag Hongkong-dollar) men ser ut att repa sig någorlunda redan till nästa kvartal.
 • Kinesiska nyåret föll senare och påsk inträffade i Q1 snarare än Q2 som förra året. Rimligtvis borde det innebära att förra årets säsongsmönster (stark Q1, svag Q2) vänds till det motsatta (svag Q1, stark Q2). Inget att oroa sig över än alltså.

Justerat för valuta växte omsättningen trots det med 8 procent vilket är bra. Däremot sjönk rörelsemarginalen från 11,0 till 8,6 procent mycket på grund av ökade personalkostnader. Så har det periodvis sett ut i Nilörn men givet att tillväxten fortsätter ser vi ändå positivt på att bolaget fortsätter växa organisationen och säljkåren.

Bolaget ser fortsatta tillväxtmöjligheter hos befintliga kunder såväl som nya, och expansion inom förpackningar är ett annat intressant område (dock med något lägre bruttomarginaler).

Intresset för intelligenta etiketter (RFID) fortsätter öka även om det här också ska lyftas att Nilörn troligen ligger i lä jämfört med den amerikanska konkurrenten Avery Dennison som satsar hårt på området.

Marknaden beskrivs fortsatt som utmanade. Även om Nilörns kunder är varumärkesägare som i vissa fall säljer kläder i fysiska butiker och i vissa fall på nätet så blir nettoeffekten av växande e-handel marginellt negativ då kunder som pressas tenderar att bli lite tuffare med priserna.

Summerar vi tankarna räknar vi med något lägre tillväxt framgent (8-10 procent) än vad bolaget presterat historiskt (10-20 procent). Men ser ändå Nilörn-aktien som köpvärd då värderingen är låg kring 11 gånger nästa års rörelseresultat (EV/Ebit) motsvarande 14 gånger vinsten (p/e).

Mycket av charmen sitter dock i den höga utdelningen (4 kronor per aktie) som avskiljdes i dag så den som lockas av det får vänta ett år på nästa tillfälle.

Fotnot: Analysen skrevs när aktien stod i 87 kronor.

/Daniel Hniopek*

 • Läs mer om bolaget i Börsplus Analysarkiv (krävs Börsplus-prenumeration)
Annons
Annons

5 / 10

THQ Nordic: Wingefors går om Wester

Detta är just nu en riktigt knepig aktie att prissätta. Bolagets kärnaffär inom dator- och konsolspel är till naturen svårprognosticerad och nya spel släpps i en takt som är ett heltidsjobb att bevaka.

Till detta kommer det enorma förvärvet av tyska Koch Media med dryga 3 miljarder i omsättning och en delvis fundamentalt annorlunda affärsmodell.

THQ är allså inget för den nervklene. Men hittills har det lönat sig att vara modig och direkt efter veckans starka kvartalsrapport avancerade aktien ytterligare 15 procent. Sedan noteringen 2016 är aktien snart en ”tenbagger” och passerade efter rapporten Paradox i börsvärde.

BolagBörsvärdeP/E 2019EEV / Ebit 2019EEV / Sales 2019EEbit-marginal 2019E %Årlig omsättningstillväxt 2018-2020 %
THQ Nordic14,0 mdr22,616,53,018,07,0
Paradox13,8 mdr29,522,29,542,921,1
Starbreeze4,1 mdr24,216,33,018,639,4
Stillfront1,4 mdr18,411,22,925,711,1
Genomsnitt23,716,54,626,319,7
Källa: SvD Börsplus / Factset

Det är ett ovanligt högt tempo i nya spelanseringar som lyft siffrorna både i Q4 och nu i Q1. Exklusive Koch Media steg omsättningen med 64 procent och rörelseresultatet med 54 procent.

Av kvartalets spelförsäljning på 391 miljoner kronor stod nylanserade spel för hela 63 procent. Ett mått som skvallrar om att många spel lyser intensivt men kort – försäljningen lyfter alltså kraftigt vid release men minskar sedan snabbt.

Det gör också att man lite motvilligt drar ut en stark trend allt för långt fram i tiden. Men med det sagt ser även nästa kvartal ut att bli starkt med fler spelsläpp (om än säsongsmässigt svagt) och även 2019 verkar lovande.

En nyckelfråga att fundera kring är om man ska se THQ som en jätte inom ett på sikt utdöende media (fysiska spel) eller om det finns lönsamhetspotential från en ökad andel digital försäljning.

Vi ser det nog mer som en risk och framför allt inom Koch Media. Men om koncernens kärnaffär inom spel och utveckling går bra är det inte säkert att det är någon deal-breaker för THQ Nordic.

Men mest av allt litar vi nog till att Lars Wingefors fortsätter ta bolaget mot nya höjder.

Fotnot: Aktien skrevs när aktien stod i 177 kronor.

/Daniel Hniopek

 • Läs mer om bolaget i Börsplus Analysarkiv (krävs Börsplus-prenumeration)
Annons
Annons
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

6 / 10

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Tesla: Allt har blivit sämre

Tidigare storägare, men som sålde. Men nu är finanskändisen George Soros fond har köpt konvertibler i Tesla som löper till mars 2019. Då måste Tesla betala tillbaka lånet om aktien inte är över konverteringskursen 360 dollar.

Tesla har produktionsproblem, både i bilfabriken och i PR-fabriken.

Det kan betyda olika saker, och vi kan inte veta säkert vilka sätt som är rätt eller fel. Här är fyra alternativ:

1: ”Soros blankar Teslas aktie.” En konvertibel kan vara ett sätt att skydda en blankningsposition.

2: ”Soros tror på Teslas aktie.” Men vill ändå ha ett skydd på nedsidan.

3: ”Soros tror att Tesla fixar ny finansiering.” Om det är nya obligationer, emissioner eller strukturaffär spelar ingen roll så länge Elon Musk fixar fram nya pengar så att konvertibellånet kan återbetalas.

4: ”Soros tror på rekonstruktion av Tesla.” I en krisemission och/eller finansiell rekonstruktion har konvertibelägare ofta en extra intressant förhandlingssits. Konvertibler sitter säkrare än aktieägare men har en demonstrerad vilja att bli aktieägare, vilket andra långivare oftast vill slippa. Det gäller särskilt aktörer som likt Soros har djupa fickor och kan stoppa in friska pengar. I praktiken kan det innebära en gynnsam ny konverteringskurs eller andra bra villkor.

Klart är att Tesla är i samma kategori som Bitcoin. De flesta antingen älskar eller hatar aktien. Och vi vet inte i vilket läger George Soros finns.

Det mest troliga är nog mellanlägret, alltså likt punkt 3 eller 4 ovan.

Så antingen får Soros tillbaka pengarna eftersom det finns tusentals semi-rationella aktörer som oavsett värdering kommer stödköpa Teslas värdepapper. Eller så kraschar finanserna såpass att det blir en rekonstruktion där Soros kommer in som ägare på ”vraknivåer”.

Men vad ska vi som inte heter George Soros göra?

I augusti stod aktien i 358 dollar, då skrev SvD Börsplus så här.

Nu är det upp till bevis. Att klara storskalig produktion beskriver vd Elon Musk som ett helvete. Samtidigt flockas konkurrenterna. Vi hejar på Tesla men alla bolag råkar ut för tillfälliga bakslag. Då lär aktien bli mer prisvärd. Nu är aktien så hajpad att rådet blir sälj.

Sedan dess har det blivit ännu värre på alla punkter för Tesla.

Kassaflödet är en rysare. Tesla har stora produktionsproblem, både i bilfabriken och i PR-fabriken. Kanske ännu värre är strömhoppen av nyckelpersoner som lämnar bolaget. Lägg därtill de allt tydligare tecknen på att Tesla utöver PR och varumärke saknar tillräckliga konkurrensfördelar när etablerade biltillverkare nu kommer ut med riktigt bra och prisvärda elbilar.

Trots detta är kursfallet sedan vårt förra säljråd ”bara” 20 procent.

Grafiken nedan visar ett välvilligt ”huvudscenario” som är något bättre än konsensusprognoserna enligt Factset. Det visar att aktien kan stå i 400 dollar på en gynnsam börs. (Eller mycket mer om man är ännu mer optimistisk.) Men vi ser det pessimistiska scenariot som rätt troligt och då blir det en supertoxisk kombination av skuldsättning och förluster. Vi sätter alltså ett nytt säljråd.

Det allmänmänskliga suget efter inspirerande framtidsvisioner gör att det vore kul om vi fick fel. Men med den hårda investerarhjälmen på så talar det mesta för att Teslas stjärna har långt kvar att dala.

Fotnot: Analysen skrev när aktien stod 286 dollar.

/Peter Benson

 • Läs mer om bolaget i Börsplus Analysarkiv (krävs Börsplus-prenumeration)
Annons
Annons
Foto: Leif R Jansson/TT

7 / 10

Foto: Leif R Jansson/TT

Bergman & Beving: På spåret

Ett turn-around-case som vi tipsat om ett par gånger som köpvärt. Veckans rapport välter inte kiosker men bekräftar att utvecklingen mot 6,5-7,0 procent i rörelsemarginal går i rätt riktning.

Rörelsevinsten steg till 51 miljoner kronor i fjärde kvartalet (bolaget har brutet räkenskapsår) vilket är 15 procent bättre än det förvisso svaga fjolårskvartalet. På rullande tolv månader ligger marginalen på 5,6 procent.

Förbättringen drivs av uthålliga faktorer som ökad andel egna varumärken i försäljningen (drygt 60 procent). Det finns fortfarande en del förbättringspotential inom distributionsaffären Luna som påverkades mest av Momentum-avknoppningen.

Förra kvartalet var byggmarknaden ett orosmoln särskilt för det stora dotterbolaget Essve (spik, skruv etc) som tappade mycket resultat. Här stabiliserar sig nu siffrorna. Ledningen säger att nedgången inom nybyggen vägs upp av andra sektorer.

Troligen ligger byggexponeringen aktien i fatet. Byggbranschen står för 45 procent av intäkterna. Uppryckningen i Essve är inte markant nog för att omvända investerare rädda för bygg, men är förstås ändå ett plus i sammanhanget.

Bolaget har inte köpt tillbaka aktier på senaste tiden efter köpräden tidigare i fjol. Nu föreslås en utdelning på 2,50 kronor, vilket var vad man kunde vänta. Direktavkastning, 2,9 procent, är inget extra starkt argument för aktien.

I stort sett behåller vi prognoserna. Med en multipel på EV/Ebit 11 är avkastningspotentialen knappt 30 procent inklusive utdelningarna. Vi behåller köprådet tills vidare.

Fotnot: Analysen skrevs när aktien stod i 87 kronor.

/Daniel Svensson*

 • Läs mer om bolaget i Börsplus Analysarkiv (krävs Börsplus-prenumeration)
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

8 / 10

Foto: Tomas Oneborg

Handicare: Svag lyftkraft

Handicare-aktien har fått se sig utklassad av storebror Arjo på sistone. De bägge tillverkarna av patientlyftar och annan vårdutrustning presterar annars slående likartat.

(Mkr)Handicare (45 kr)Arjo (31 kr)
Intäkter, RTM29157700
Rörelsevinst, RTM252668
Rörelsemarginal, RTM8,7%8,7%
Organisk tillväxt Q1182,7%2,3%
Utdelning/aktie0,50,5
EV/Ebita (RTM)14,319,0
Direktavkastning1,1%1,7%
RTM=Rullande 12 månader
Rörelseresultat=rörelseresultat exklusive avskrivningar på förvärv och engångskostnader.

Tillväxt på 2-3 procent, marginal kring 8 procent och låg utdelning. Vinsterna värderas rätt högt, särskilt Arjos, vilket speglar både att bolagen är konjunkturstabila vilket många investerare gillar samt förväntningar om lönsamhetslyft framöver.

Börsplus menade att Handicare var värd att teckna vid noteringen i oktober. Operativt har bolaget gått både framåt och bakåt sedan dess.

Flaggskeppet inom bolaget är enheterna i Holland och England som tillverkar trapphissar. Här är konkurrenskraften hög liksom marginalerna. Handicare har länge varit starka i Europa men satsar nu på USA. Tillväxten var 10 procent inom denna produktgrupp i Q1 och hela 33 procent i USA, som dock är en liten del av intäkterna. Mycket bra.

Trots det faller faktiskt rörelsevinsten i första kvartalet. Dels beror det på en fordonsanpassnings-affär som har tillfälliga problem, dels på att rörelsen inom Patienthantering går dåligt. Det senare skylls på en svag USA-marknad.

Fordonsaffären har förutsättningar att repa sig redan innevarande kvartal. Patienthanteringen är mer förbryllande. Det är en relativt liten affär på 800 miljoner kronor. Strategin att rikta in sig på mindre kunder är vettig. Men konkurrenskraften är ett frågetecken i en bransch med tuff konkurrens från spelare som Arjo.

Allt som allt skruvar vi ned förväntningarna på marginallyftet något i Handicare. Fortsätter trapphissarna växa, kostnader tas ut och kan lönsamheten inom patienthantering stabiliseras så är ändå 9 procents marginal inte omöjlig 2020. Med en multipel på EV/Ebit 13 ger det en avkastningspotential på drygt 20 procent (se nedan).

Handicare är ett riskkapitalbygge signerat Nordic Capital och inget nödvändigt innehav i portföljen. Men aktien är hyggligt prisvärd och pressad för stunden så vi behåller köprådet.

Fotnot: Analysen skrevs när aktien stod i 45 kronor.

/Daniel Svensson

 • Läs mer om bolaget i Börsplus Analysarkiv (krävs Börsplus-prenumeration)
Annons
Annons
Foto: Raysearch

9 / 10

Foto: Raysearch

Raysearch: När ska man fånga en fallande kniv?

Under veckan sänkte analysfirman Pareto riktkursen för strålteknikbolaget Raysearch till 112 kronor. Raysearch har många kritiker och aktien är en av börsens mest blankade.

Skeptikerna menar att redovisningen är opålitlig och att Raysearchs konkurrenslandskap förändrats på ett sätt som gör att fornstora prestationer med 25 procentig tillväxt i tio år och rörelsemarginaler runt 30 procent inte kommer upprepas.

Aktien har rasat och är nära sitt treårslägsta och rapporten för första kvartalet kan om man vill tolkas som att blankarna har rätt.

 • Orderingången står rätt stilla på 510 miljoner kronor på årsbasis medan omsättningen backar. Delvis är det dock av redovisningsskäl eftersom Raysearch nu lägger om intäktsredovisningen.
 • Juryn är ute om den framtida tillväxten. Dosplaneringsmjukvaran Raystation finns idag på 490 av världens 8000 strålterapikliniker. Nu gäller det att öka den siffran till 3000 inom tio år samtidigt som även den nya produkten Raycare ska vinna bred acceptans.
 • Raysearch öser på för att expandera den globala marknadsorganisationen. Det är dyrt men antagligen nödvändigt för att öka försäljningen av Raycare och Raystation. Särskilt siktar man på mindre kliniker som sannolikt kräver mer stöd men kanske inte nödvändigtvis snabbare processer eller högre betalningsvilja.
 • Tidigare hade Raysearch en partnermodell och nu går man alltså över till att sälja direkt vilket ofta innebär lägre rörelsemarginaler (även om det i gengäld kan ge mer kontroll och högre intäkter).
Raysearch
Börskurs:107,90
Antal aktier (miljoner):34,3
Börsvärde:3 699 Mkr
Nettokassa:35 Mkr
VDJohan Löf
StyrelseordförandeCarl Filip Bergendal
SvD Börsplus huvudscenario
2018E2019E2020E
Omsättning620744893
- Tillväxt20%20%
Rörelseresultat112179268
- Rörelsemarginal18,0%24,0%30,0%
Resultat efter skatt85136204
Vinst per aktie2,473,965,94
P/E43,627,318,2
EV/EBIT32,319,912,9
EV/Sales5,84,83,9

Raysearchs ägarbild är intressant. Grundare och vd Johan Löf har 20 procent av kapitalet och 57 procent av rösterna. Därefter följer en rad huvudsakligen svenska institutioner som Lannebo, Robur och AP-fonderna. På ägarlistans ”minussida” har vi som sagt ett rätt stort antal blankare.

Å ena sidan tror vi stenhårt på att Johan Löf är en duktig och driven entreprenör som det vore dumt att underskatta. Å andra sidan bör man också ha stor respekt för att blankare ofta har mycket väl underbyggda case.

Vi lutar åt att båda ”parter” kan ha rätt men på olika sikt. Vår bedömning är också att blankningscaset närmar sig slutet.

Redovisningen är omlagd och det kan inte finnas mycket överraskningsvärde kvar i att 2018 blir ett dåligt år. För oss är knäckfrågan om Raysearch under 2019 kan uppvisa högre omsättning utan allvarliga nya bakslag längs vägen. Här bör man tillmäta Johan Löf stor trovärdighet.

Aktien värderas nu till cirka 5x omsättningen (EV/Sales).

Det är inte högt för ett högteknologiskt bolag med hög (?) långsiktig tillväxt och över 90-procentiga bruttomarginaler.

På uppsidan finns en dubbling. På nedsidan finns inte så supermycket fallhöjd kvar givet premissen att Johan Löf är en duktig entreprenör som inte kommer sumpa hela bolaget. I kategorin tillväxtbolag med hög risk tycker vi Raysearch ser ut som en bra aktie.

Fotnot: Analysen skrevs när aktien stod i 108 kronor.

/Peter Benson

 • Läs mer om bolaget i Börsplus Analysarkiv (krävs Börsplus-prenumeration)
Annons
Annons

10 / 10

BIMObject: Dålig precision

Teknikbolaget från Malmö vill bli Sveriges nästa ”unicorn”. Men BIMObject borde verkligen släppa Silicon Valleys ovana att informera fluffigt och utan precision. Delårsrapporterna är ärligt talat rätt gräsliga att försöka få grepp om.

De tre senaste rapporterna har BIMObject ändrat redovisningssätt för antal anställda, fördelningen av intäkter/fakturering mellan projekt/tjänster samt slutat redovisa antal nedladdningar per geografi och antal tillverkare. Det är alltså många viktiga pusselbitar som är onödigt oskarpa för de stackars investerare som försöker förstå bolaget. Ett snabbväxande bolag är ju svårt nog som det är utan ständiga ändringar i rapportstrukturen.

Otydligheten kring fjolårets storaffär med Autodesk i USA gav i veckan en otäck efterbörd i kraftigt sjunkande fakturering från Q4 till Q1. Att Q1 skulle bli svagare än Q4 stod klart för åtminstone oss men inte storleken på tappet.

Höjer man blicken är det dock trevligt att se en årsvis kvartalstillväxt på 70 procent. Det är till och med något bättre än Börsplus tidigare skissat på så det går egentligen inte att klaga på bolagets prestation utan mer på otydligheten i hur det förklarats i delårsrapporterna.

Med det sagt: Tabellen nedan visar Börsplus minst dåliga gissning för BIMObject under kommande år.

BIMObject
Börskurs:33,80
Antal aktier (miljoner):52,4
Börsvärde:1 773 Mkr
Nettokassa:112 Mkr
VDStefan Larsson
StyrelseordförandeAnders Wilhjelm
SvD Börsplus huvudscenario
2018E2019E2020E
Omsättning120204347
- Tillväxt70%70%
Rörelseresultat-84-112-139
- Rörelsemarginal-70,0%-55,0%-40,0%
Resultat efter skatt-64-85-106
Vinst per aktie-1,22-1,63-2,03
P/E-27,8-20,8-16,7
EV/EBIT-20,5-16,0-13,6
EV/Sales14,38,85,5

Om vi förenklar caset till sin enklaste form så väljer vi att titta på tre saker:

 1. Redovisad omsättning som mått på tillväxt
 2. Ökning av antal användare som mått på strukturvärdet
 3. Kassaförbränningen som mått på något slags kostnadskontroll.

Alla de tre sakerna går enligt plan med vårt sätt att se saken. Om BIMObject fortsätter bygga och stärka sin världsunika position så bör aktien utan vidare värderas runt 10x omsättningen, anser vi. Även med lite rabatt för små nyemissionsbehov framöver så ligger en dubbling i korten om bolagets optimistiska grundare Stefan Larsson kommer i närheten av sina mål.

Fotnot: Analysen skrevs när aktien stod i 33:80 kronor.

/Peter Benson*

 • Läs mer om bolaget i Börsplus Analysarkiv. (krävs Börsplus-prenumeration)

*) Skribent/skribenter äger aktier i bolaget

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons