8-åring får permission

En 8-åring i amerikanska Arizona är misstänkt för att ha skjutit ihjäl två män, varav den ena var hans pappa. Barnet har enligt polisen erkänt och kan därför prövas som vuxen – men ”erkännandet” väcker upprörda känslor i USA.

Under strecket
Publicerad
Annons

8-åringen var ensam hemma med sin 29-åriga far och dennes 39-åriga kollega när de på något sätt sköts till döds. Polisen tog in 8-åringen till förhör, inledningsvis som vittne, men under förhöret lyckades man få honom att erkänna att han själv låg bakom morden. Förhöret finns på film och filmen släpptes tidigt till medierna varifrån den senare sipprade ut på internet, vilket lett till en proteststorm i USA.

Rättsexperter och jurister specialiserade på minderåriga riktar bland annat stark kritik mot att pojken inte hade någon förmyndare i rummet och inte heller någon försvarare. Dessutom var det ingen av de två poliserna som läste upp 8-åringens rättigheter för honom, som att han till exempel har rätt att inte säga någonting som kan skada honom i en senare rättegång.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons