Resa

8 anledningar att stanna i Blekinge

Från gamla rökerier och nya bryggerier till pampiga vingårdar och safari på blekingska. Därför är sommaren som bäst i sydöst.

Sturkö Rökeri
Höks väg 7, Sturkö, sturko.com
På Sturkö ligger röken tjock. Den traditionella röken, vill säga – från alved i gamla stenugnar vars värme aldrig stiger över 70 grader. Precis som man gjorde på 1400-talet för att förädla fisk till fantastiska smakhöjder utan att saftigheten dunstar. I den väldoftande ångan står Andreas Eriksen, andra generationens rökare, och har han tid går det bra att få en rundvandring för att lära sig mer om hantverket. Det har han däremot inte så ofta då Sturkö Rökeri är en publikmagnet av stora mått. Vi är många som vill prova på specialiteten rökeritallrik med dagligt gott som kallrökt rödbetsgravad lax och varmrökt flundra. Fiskelycka värd en lång (båt)omfärd!

Annons

Skärgårdstrafiken
blekingetrafiken.se/din-resa/skargardstrafik
Sisådär från Listerlandet och idylliska Hälleviks havsbad i väst ut mot Sandhamns marina och Torhamn i öst guppar Blekinge arkipelag som en något tillplattad hästsko. Det som gör den sällsynt är dess sjöskogsklädda sjörike med Sveriges sydligaste vildmark och havsbandet med skärgårdens 800 öar, holmar och kobbar. Så var börja? Med de nya hop-on hop-off-båtarna förstås. De sammankopplar 14 av de större hållplatserna runt Trossö. Och inte nog med det; alldeles nya arkipelagrutten ARK56 är ett nätverk av leder till fots, cykel, kajak och segelbåt för att uppmuntra både lokalbor och resenärer att på miljövänligt vis – via 13 nav med boenden, krogar och faciliteter – utforska det världsarvslistade biosfärområdet.

Bryggeri Skeppsgossen
Gullbernavägen 7, Karlskrona, bryggeriskeppsgossen.se
Blekinge är förvisso hemvist åt den svenska punschen (tips: Punschmuseum i Karlshamn som presenterar en fascinerande bit svensk sprithistoria få känner till). Men landskapet är också klassisk ölbryggarmark och ett av de senaste tillskotten hittas i Karlskrona, där grundarna Joachim Bengtsson och Camilla Rosengren redan är kända för sin mat- och krogverksamhet. Rättesnöret för deras bryggeri Skeppsgossen är galenskap och oliktänkande: att ingen tycker lika anses vara den hemliga ingrediensen i receptmakeriet. Nog är det så man får fram en spännande dryck som Näcken, en ofiltrerad och torrhumlad India pale lager med lika delar beska och friskhet. Sommarens nyhet är serveringen på Fisktorget med vedugnsbakad pizza och exklusiv specialöl à la fräscht mangosmakande ale.

Bistro &Vin
Pirgatan 15, Karlshamn, ochvin.se
Popp! Ingen sommarkväll börjar bättre än med bubbel på brygga. En sittning på Bistro & Vin inleds därför självklart ute i det fria vid fjärden längst ut på Östra piren. Här möter Karlshamn inte bara havet, utan Medelhavet. För är det något ägarfamiljen Berg lärt sig efter många år inom såväl det blekingska jordbruket som mat- och vinbranschen i Italien är det omsorgen om samtliga detaljer. Ekologiskt, närodlat, efter naturens egen gång givetvis. Allt presenteras vid bordet, även råvarornas ursprung och metoden för hur de hamnat på tallriken – som att torsken fiskats av en av traktens marinbiologer och att osten ystats på getmjölk av Boel på Orranäs. Vällustigt för själ och smaklökar. I kvällningen härligt surrigt när däcket fylls. För avskildhet rekommenderas lilla vinrummet.

Blekinge kafferosteri
Östra vägen 1, Mörrum, blekingekafferosteri.se
Vägen till framgång stavas hobby. Åtminstone om du frågar Henrik Andersson som en kort promenad från Mörrumsåns forsande strömmar driver landskapets allra första mikrorosteri. På Blekinge kafferosteri är java inte något sköljmedel till kanelbullen, även om fika förstås finns på menyn – det är strävan efter rättvisa förhållanden och de allra godaste kopparna på de allra bästa och varsamt rostade bönorna. Att Henrik lyckats med sin passion är fjolårets VM-fyra och SM-guld i kafferostning intyg på. Vår favorit: det aromatiska Zilas guldkaffe som mellanrostats i juvelerare Zilas Mattsons gamla guldsmedja. Lena örter och citrus mot gommen, sannerligen briljant.

Foto: Titti Malmberg

Vingården Stora Boråkra
Stora Boråkra, storaborakra.se
Klimatförändringarna må ha gjort vädergudarna rasande. Den som önskar se någon strimma ljus i miljöstormen riktar blicken mot Skandinavien som plötsligt med lite blygsamhet kan kalla sig för vinregion. Inom svensk vitikultur tillhör Lil och Staffan Ottossons pampiga 1800-talsgård Stora Boråkra en av de största. Vilket förstås med internationella mått mätt ändå är en modest södersluttsodling på 4 000 stockar. 98 procent av dem är den kyltåliga solarisdruvan som i de tu vinmakarnas händer förvandlas till ett friskt vitt med inslag av krusbär och citron, särskilt gott ihop med fräscha skaldjursrätter. Under sommarhalvåret är gården öppen för rundvandring och provsmakning efter överenskommelse.

Susanne Demåne
Edestadsvägen 49, Johannishus, demone.se
Edestads gamla skola är sedan slutet av 90-talet den häpnadsväckande ateljé som blivit Susanne Demånes trygga plats på jorden. Vård och inspiration för hennes penslar, dukar, färgtuber och motorsågar som får utlopp genom måleri, emalj, stengods, trä och trädgård. Omgiven av skog och mark, klocktorn och kyrka. Genom åren är det inte minst hennes fantasifulla, och om sommaren ystert grönskande, skulpturpark som lockar gäster, nyfikna på de prinsessor utsågade ur lind, lärk och alm som gjort Demåne vida omtalad och utställd. Dessutom finns litet kafé där det mesta är återbruk och en hyllning till konstnärinnans mormor som hela livet bakade och spred sockrad glädje.

Eriksberg Vilt & Natur
Guöviksvägen 353, Trensum, eriksberg.nu
Stort naturreservat, exklusiv safaripark och personligt hotellboende värdig en afrikansk vildmarkslodge. Att komma till Eriksberg Vilt & Natur, med fem århundradens anor, är en helhetsupplevelse där vi varken behöver tumma på komfort eller gastronomiska upplevelser medan dagarna ägnas åt att i anläggningens nya safarifordon spana efter fritt vandrande mufflonfår, dovhjortar, kronhjortar, vildsvin och visenter. Visenten är förresten även namnet på en av Eriksbergs restauranger vilken White Guide tre år i rad titulerat Blekinges bästa krog. Boka bord och fråga efter Philip Roslund, sommelier och ansvarig för de 9 000 flaskor som aktas i vinkällaren och omsorgsfullt paras med såväl elegant dovviltstartar som mastig viltburgare med extra allt.

NÄR
Just nu.

RES HIT
Tåg med SJ till Karlshamn via Hässleholm cirka 500 kr. Lokalt rekommenderas hyrbil, buss eller cykel samt Skärgårdstrafiken.

Till Toppen