Foto: PEXELS
Resa

8 anledningar att inte sova i London

Konstgallerier som blir krogar, krogar som blir klubbar och sena kvällar med vuxensagor. London sover aldrig – och hit går vi när solen gått ner.

THE NED
27 Poultry, EC2R
thened.com

Annons

The Ned firar ettårsdagen med att cementera sig som Londons mesta medlemsklubb. Därtill också den vackraste, med ljuvligt ålderdomlig atmosfär i Citys forna Midland Bank-byggnad. Alla har kanske inte lust att betala årsavgiften à 46 000 kronor för att få tillgång till de hemliga utrymmena, men det finns ett kryphål: checka in. Som hotellgäst får du ett praktfullt rum, samt ännu viktigare: tillgång till stadens mest exklusiva utomhuspool, öppen till klockan 23 året runt. Ingen annanstans plaskar du ostört med blicken på St Paul’s och The Shard. Ett tips: boka helst en söndag. Då kan vattenlekarna kombineras med kvällsmanikyr på spat Cowshed, följt av swing med The London Dance Orchestra.

MUSEUM LATES

Självklart hör Londons museer till de mest välbesökta sevärdheterna, vilket lika självklart tenderar att göra dem fullproppade. Ett sätt att slippa trängseln är besöka dem vid så kallade ”lates”; kvällar då öppettiderna är ytterst generösa och inte sällan med events, barer och livemusik som påhäng. Tate, Natural History Museum, V&A, Wellcome Collection är bara några av dem som arrangerar dessa aftnar, vissa så ofta som varje vecka. Vi rekommenderar särskilt Design Museums ”Design overtime”; fredagskvällar stuvade med workshops, föreläsningar och guidade turer. Allra bäst är dock Science Museum som sista onsdagskvällen i varje månad fyller hela huset med tematisk underhållning. Är du på plats nu i veckan firas praktfull tioårsfest av fenomenet.

FITZ’S
Russell Square, WC1B
tzs.co.uk

Fastigheten ritades ursprungligen av Charles Fitzroy Doll i slutet av 1800-talet. Men att stiga in i dessa mäktiga lokaler, numera hem åt det nyöppnade hotellet The Principal, är så mycket mer än en arkitektonisk tidsresa. Bakom tunga draperier nere i vänstra hörnet av foajén döljer sig nämligen Fitz’s som varje onsdagskväll tar med sina gäster på fantasifulla rundturer. Det må se ut som en charmigt eklektisk hotellbar, men ett tu tre har det blivit teaterestrad. Eller burleskscen. Ett hål-i-väggen för jazzmusiker, en miniarena för spoken word, en Buena Vista Social Club med contradanzaatmosfär värdig 40-talets Havanna. Ingen vecka är den andra lik och med ett öga på kalendariet kan du pricka in rätt aktivitet.

SKYLIGHT
Tobacco Dock, Pennington St Entrance E1W
skylightlondon.com

Londons stadssiluett blir allt mer djärv och de högt flygande sällskapsrummen allt fler. När Skylight förra sommaren lät barer och food trucks ta över de översta våningarna i ett parkeringshus vid Tobacco Dock var det tänkt som ett 16 veckor långt engångsevent. Men framgången ledde till en vintersäsong och nu har ytterligare en sommar rönt ännu större popularitet, och man har beslutat att hålla öppet permanent. Londons grönområden i all ära, men det är något speciellt att klättra upp mot skyn ett stenkast från Themsen och marinan St Katharine’s för att spela fotboll, krocket och boule medan stadens skyskrapor
glittrar ikapp med kvällsrodnad och ljusslingor långt in mot midnatt. I november byts konstgräsbanorna mot isrinkar, de enda på ett tak i hela Europa.

THE LAST TUESDAY SOCIETY
11 Mare St, E8
thelasttuesdaysociety.org

Det ryms inte fler än tolv besökare på The Last Tuesday Society, ett säreget kuriosakabinett kurerat av filosofen Viktor Wynd med tillhörande liten cocktailbar. Det är med andra ord ett intimt gäng som en höstmysig söndagskväll samlas runt sarkofagen i museets Lion’s Chamber för The monthly storyteller evening med berättaren Giles Abbott. Hans inlevelseförmåga är prisbelönt, så medryckande att vi nästan glömmer att njuta av ostarna från Raw Cheese Power som dukats fram med marmelad och sylt kokade runt hörnet
hos Newton & Pott. Historierna varierar; snart på tur står isländska vikingaepos följt av de mest okända julsagorna. Vad du däremot alltid kan förvänta dig är fängslande narrativ och glada gäster. Lite som det kändes runt lägerelden när man var barn.

BRIGADIERS
1­5 Bloomberg Arcade, EC4N
brigadierslondon.com

Kunniga i militärhistoria har listat ut att Brigadiers är
en armévink. Och inte vilken som helst, utan till den indiska härens mässbarer. Tänk därför åtta sammanlänkade salonger, var och en intimt tilltalande
tack vare indisk art déco-dekor med brunbränt trä och röda kulörer, samt utrustade för olika slags mingel. Biljard, kortspel, ölbar, cocktailbar, tre chambres separées och Londons kanske skönast puttriga miljö att via storbildsskärmar försöka förstå Indiens nationaltidsfördriv; cricket. Ty på Brigadiers är socialt umgänge liktydigt med sport, och lika viktigt som att njuta sällsynt whisky från den säregna dryckesautomaten. I kvällsvimlet syns visserligen betydligt er kostymer än uniformer, men Brigadiers lyckas vara nostalgidränkt regementsklubb ut i alla dess sömmar.

DUDDELL’S ART PROGRAMME
9a St Thomas St, SE1
duddells.co/london

I fem år har Hongkongkrogen Duddell’s mättat kropp och knopp med sin Michelinbelönade förening av kantonesisk kokkonst och konst. När Londonutposten öppnade i fjol lades ännu mer fokus på det estetiska; att vara en mötesplats för konstälskare som även råkar vara foodies. Lokalen för detta blev St Thomaskyrkan vars forna långhus nu ståtar med en pampig smaragdgrön bar. Här beställer vi en drink spetsad med kinesisk besk att sippa på medan vi strosar bland väl utvald konst från hela världen. Som galleri är Duddell’s ensamt i sitt slag; en utställningslokal för nattugglor, dränkt i solnedgångsljus innan det dukas fram delikat dim sum.

RED ROOSTER LATES
45 Curtain Rd, EC2
redroosterldn.com

– Märker ni hur stämningen förändras? Nu höjer vi pulsen!

Stjärnkrögaren Marcus Samuelsson kommer förbi vårt bord intill Red Roosters scen. Skrattar och dansar samtidigt som Sean OD börjar spela vinylskivor. Samuelsson är en inkarnation av sin egen ambition att månatligen förvandla sin restaurang till klubb, med middagsservering till långt efter midnatt medan DJ:s och livemusik lyfter taket från klockan 22. Konceptet har visat sig lika framgångsrikt som Samuelssons patenterade svensk-amerikanska soul food: tänk majsbröd, kycklingbullar i äppelpuré med lingon och bräserade shortribs serverade i industriromantiskt ombonad källarlokal samtidigt som musiker från hela världen underhåller. Gommen sjunger, benen spritter, mellan borden blir det dansgolv. Bokning är ett måste; Red Rooster Lates säljer alltid slut.

Till Toppen