8/8: ”Här härskar en stämning som får mitt hjärta att sväva”

Det är en lyckans dag för 20-årige Herbert Sulzbach när han blir antagen till tjänst i 63:e fältartilleriregementet i Frankfurt am Main: ”Till sist har jag blivit soldat. Rörande vänskapsbevis från alla håll – flickorna är så bekymrade.” 

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Herbert Sulzbach.

Herbert Sulzbach.

Annons

Det har varit dagar av upphetsning, stor upphetsning. Samt viss, liten oro. Redan under de sista dagarna i juli hade han börjat smita från sitt arbete på banken för att trängas i folkmassorna som samlades utanför tidningsofficinerna. Och när sedan beskedet om mobilisering kom föll han in i det allmänna jublet. Känslan av att försvara sig mot ett orättfärdigt anfall fyller folk med ”en enastående kraft”. ”Inte med bästa vilja i världen kan jag återge stämningen och entusiasmen.”

Hans namn är Herbert Sulzbach, han är en 20 år gammal tysk, bosatt i Frankfurt am Main. Familjen är judisk, men högborgerlig, välbärgad, assimilerad, liberal. Herberts farfar räknas som en av grundarna av Deutsche Bank, och lär ha erbjudits en adlig titel av kejsaren – och tackat nej. Själv förväntas Herbert engagera sig i familjeföretaget. I oktober var det tänkt att han skulle flytta till Hamburg och börja arbeta som ”kontorsvolontär”. Men kriget kom emellan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons