X
Annons
X
Recension

Quintet at The Baked Potato

Det har varit ont om svenska jazzgitarrister efter legender som Rune Gustafsson (still swinging) och Roffe Berg. Men i dag har vi två yngre spelare i världsklass: Ulf Wakenius och Andreas Pettersson. Andreas hörde först av sig i en inspelning från Finland 1992 med Putte Wickman och sedan har det rullat på.
I mars 2001 gjorde han den utmärkta cd:n Getting Close To You med Ed Thigpen och Mads Vinding och här kommer nu hans hittills bästa, en liveinspelning på Hollywoodklubben The Baked Potato förra sommaren. Genom goda kontakter blev det både turné och skiva och nu i maj repris i USA med samma gäng. I sommar spelar kvintetten på en rad festivaler i Sverige.

Vad är det då som bjuds? Jo, en välblandad mix av blues, ballader och häftiga uptempolåtar. En del, skriver Pettersson i albumtexten, har påpekat att han improviserar mer som en tenorist än gitarrist. Det stämmer, hans solon är idérika, vältaliga, han kan berätta en historia. Pettersson har kanske Stan Getz och Dexter Gordon i åtanke och när han svänger som hetast i Illinois Jacquet.
Han har också utvecklats fint som balladartist. Här har han ett inspirerande sällskap, polarna Mattias Svensson, bas, och pianisten Daniel Karlsson, som bara blir bättre och bättre. Ernie Watts, som spelar tenorsax och flöjt, är ett kraftpaket, kanske väl mycket drillande ibland, och på trummor en annan superkraft, John Guerin.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X