Annons

7 500 jobb bort från Ikea – slår mot svenska orter

Ikeas butik med inriktning på kök i Stockholms city öppnade 2017 och är en del av möbeljättens tester med citybutiker.
Ikeas butik med inriktning på kök i Stockholms city öppnade 2017 och är en del av möbeljättens tester med citybutiker. Foto: Tomas Oneborg

Ommöblering av Ikeakoncernen kan kosta jobbet för tusentals anställda – 7 500 tjänster försvinner globalt, varav 650 finns i Sverige.

Världen runt planeras det samtidigt för 11 500 nya tjänster, men det är oklart hur många som landar hemma i Sverige.

Under strecket
TT
Publicerad

– Vi jobbar för att så många som möjligt ska få vara kvar på Ikea, säger Birgitta Petersson, andra vice ordförande för Unionenklubben på Ikea, Ikano och Inter Ikea.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 4

Håkan Svedman, landschef för Ikea-koncernen i Sverige. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 2 av 4

När Ikeakoncernen möblerar om organisationen ska 650 tjänster i Sverige bort. Men globalt beräknas 11 500 nya jobb skapas under de kommande två åren. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 3 av 4

Birgitta Petersson, andra vice ordförande för Unionenklubben på Ikea, Ikano och Inter Ikea.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 4 av 4

– Vi har 75 framgångsrika år bakom oss och går nu in i en utvecklingsresa om hur vi ska arbeta i framtiden. Vi behöver titta över vilka kompetenser som finns i dag och vad som behövs framöver, säger Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige, till TT.

Ännu ett varsel drabbar alltså Ikeakoncernens anställda i Sverige – efter vårens varsel försvann drygt 100 anställda från främst södra Sverige och det nya beskedet slår särskilt mot tjänstemannasektorn och kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult.

Annons
Annons
Annons